Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Janáčkově divadle se bude prodávat Vdova

PR článek

Mise je jasná – provdat vdovu! Ale tak, aby její miliony zůstaly v knížectví. Nápadníků by bylo dost, jenže hrabě Danilo pověřený úkolem má s vdovou Hanou Glawari už svou milostnou historii. Náklonnost je tedy oboustranná, ale nechuť přiznat si, že stará láska nezrezivěla, taky. Když přidáte další ingredience v podobě párty na velvyslanectví v Paříži, tanečnic ze slavného kabaretu U Maxima a vtipné dialogy, máte vše, co je třeba pro skvělou operetu. 

Námět na Veselou vdovu našel libretista Leo Stein v podobě francouzské komedie. Veselá vdova se na brněnské jeviště vrací po téměř třiceti letech a ujme se jí zkušený tým. Režisérka Magdalena Švecová spolu s choreografem Martinem Packem a výtvarníky Zuzanou Přidalovou a Davidem Janoškem jsou autory skvělých a výpravných inscenací Ferdy Mravence a La bohème. Hudebního nastudování se ujal Jakub Klecker, dirigent Janáčkovy opery Národního divadla Brno. Těšit se můžete na kouzlo Paříže na přelomu století se vší parádou. Každé číslo Veselé vdovy je malým hudebním dárkem a melodie se staly rychle slavnými. Slavným se díky Veselé vdově stal i Lehár a dnes jeho opereta patří i na repertoár newyorské Metropolitní opery.

Veselá vdova je opereta o třech dějstvích, která se stala Lehárovým nejslavnějším a nejhranějším dílem. Hlavním tématem jsou lidské vztahy a vášně, které autor trefně promítá do svého hudebního vyjadřování. Premiéra se konala 30. prosince 1905 ve vídeňském Theater an der Wien. Pak následovala hamburská premiéra, odkud se Veselá vdova s velkým úspěchem vydala dále do celého světa a stále neztratila na nic ze svého půvabu.

Jedním z důvodů, proč diváci mají v oblibě operety, je líbivá a podmanivá hudba, kterou si diváci často pozpěvují i po skončení představení. Výjimkou není ani Veselá vdova, kde se můžete těšit na hity jako „Es lebt eine Vilja“, „Ja, das Studium der Weiber ist schwer“ nebo „Lippen schweigen“, které si získaly srdce diváků po celém světě. 

Scénografie Veselé vdovy se ujal skvělý výtvarník David Janošek, který s Janáčkovou operou Národního divadla Brno již dříve spolupracoval. Je autorem krásných scén k dětským představením Ferda Mravenec a Kocour v botách, nebo také k Pucciniho La bohème. Těšit se můžete například na kolotoč! Ten bude velmi důležitým symbolem představení. Kolotoč bude stát na divadelní točně, díky které bude součástí celé divadelní scény a nabízí tak spoustu možností jeho využití. Kolotoč je navíc symbolickým významem pro celou inscenaci, jak řekl David Janošek v rozhovoru pro DIVU (magazín Národního divadla Brno). Je nejen kolotočem vztahů a emocí, ale také typickým pařížským kolotočem, který přenáší celou scénu s kostýmy a celkovým prostorem do krásné a romantické Paříže, ve které se děj odehrává. Zároveň tvůrci hledali způsob, jak spojit různé společnosti a scény, jako například, kde se schází pařížská smetánka, místo pro romantický pár a také prostor, který žije jako hodinový stroječek. Pro všechny tyto aspekty je kolotoč tím přesně tím pravým předmětem, a tak se stal symbolem celé scény.  

V představení zazáří jak hvězdy Janáčkovy opery, tak i hostující, například Jana Šrejma Kačírková a Veronika Rovná v roli Hany Glawari, Roman Hoza, Jiří Hájek a Daniel Kfelíř v roli hraběte Danila, Ondřej Koplík a Martin Šrejma jako hrabě Camille, Jan Šťáva a Jiří Sulženko jako baron Mirko Zetka, Andrea Široká a Doubravka Součková v roli Valencienne, Tadeáš Hoza jako Vicomt Cascada, Petr Levíček a Vít Nosek v roli Raosula de St. Brioche a další.

Zkoušky na oblíbenou operetu Veselá vdova v Janáčkově divadle už jsou v plném proudu a bude to stát opravdu za to! Přijďte si pro zážitek plný krásné hudby, emocí a zapeklitých lidských vztahů, ale také hravé scény a nádherných kostýmů, které vás přenesou do romantické Paříže.

Druhá premiéra operní sezony proběhne 3. února 2023 v Janáčkově divadle.

Reprízy: 5/2, 26/2, 15/3, 29/3, 22/4, 27/5, 10/6.

Vstupenky: na webu Národního divadla  

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Divadlo, Národní, Brno, Program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Tak provdat nebo prodat???

Středa, 4. ledna 2023, 09:57Odpovědět

V Janáčkově divadle se bude prodávat Vdova  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.