Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do Brna připlavali vánoční kapři. Lidé si za ryby připlatí

V moravské metropoli se stojí fronty u kádí s živými kapry. Cena oblíbené vánoční pochoutky se od loňska vyšplhala zhruba na 135 korun za kilo. Do akce se dali nejen zákazníci, ale také inspektoři veterinární správy, kteří kontrolují podmínky prodejů.

S několikadenním předstihem míří Brňané k prodejcům, kteří už od začátku týdne postávají u stánků s vánočními kapry. Nejčastěji si zákazníci přejí menšího dvoukilového kapra, který bohatě postačí pro vánoční hostinu. Ve většině případů si rybu nechají od stánkařů usmrtit. Především rodiny s malými dětmi si přejí kapry živé.

Cena za kilo ryby vzrostla od loňska zhruba o pět korun. Podle prodejců je zatím zájem lidí průměrný a pravý nával se objeví až ve čtvrtek. „Největší zájem očekáváme každý rok dva dny před Vánoci. Lidem nabízíme nejen zabití kapra, ale také jeho vykuchání a naporcování. Zákazníci to oceňují a někteří si speciálně přejí hlavu na polévku," uvedl pro Drbnu jeden ze zaměstnanců.

Stánky kontrolují veterináři

Prodejce kaprů už kontroluje Státní veterinární správa (SVS). Letos podnikatelé nahlásili podobný počet prodejních míst jako v loňském roce, a to tři tisíce. „Letos by se nejvíce stánků s kapry mělo objevit v Jihomoravském kraji, na který letos připadá cca třetina ze všech prodejních míst v České republice. Specifikem tohoto regionu je několik pojízdných prodejců, kteří nahlásili zastávky na více než 850 místech v kraji," řekl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Při kontrolách se veterináři zaměřují na hygienické podmínky stánků i dodržování pravidel při usmrcování ryb. Loni obešli téměř devět set prodejních míst. Problém zjistili zhruba u dvou procent stánků. Nejčastěji se prodejci provinili nenahlášením místa krajské veterinární správě a také pochybeními v hygieně. 

O Vánocích si dejte místo kapra psa, doporučují lidem aktivisté v Brně

Před Vánoci se v moravské metropoli tradičně sešli aktivisté za práva zvířat, aby si ve městě zaprotestovali proti prodeji a zabíjení kaprů v ulicích. Stánek si parta stejně smýšlejících lidí rozdělala na Malinovského náměstí, kde místo ryb...

Proti prodejům kaprů se v předvánočním týdnu vyjádřili v Brně aktivisté, kteří v ulicích vystavovali živé psy. Skupina chtěla poukázat na to, že mezi zabíjením ryb a mazličků není velký rozdíl. S sebou si aktivisté přinesli náhražky masa a krev, kterou vydávali za psí. „Touto formou happeningu chceme upozornit na zřejmou nelogičnost skutečnosti, že si vybíráme, která zvířata budeme milovat a ke kterým budeme krutí,“ řekl člen Kolektivu pro zvířata Jakub Maceja.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný.

Štítky prodej, kapr, vánoce, cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna připlavali vánoční kapři. Lidé si za ryby připlatí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.