Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Poražené Brno řeší, co s plány, které zbyly v šuplíku po kandidatuře na Evropské hlavní město kultury

Na titul Evropského hlavního města kultury (EHMK) se Brno třáslo několik let. Po intenzivních přípravách a odevzdání přihlášky přišlo ale v říjnu zklamání a porota soutěže řekla jihomoravské metropoli ne. Víc než dva měsíce po porážce nyní vedení radnice vysvětluje, co bude s plánovanými projekty dál.

Ještě na konci letních prázdnin šlapal tehdejší radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti) v čele pelotonu vezoucího přihlášku Brna do soutěže EHMK. Nyní, o čtvrt roku později, se magistrát vzpamatovává z odmítnutí. Do finále se se svými plány město neprobojovalo a šance předvést se Evropě jako místo plné turistů, památek a umění je ta tam.

Radnice ale odmítá některé rozpracované projekty opustit. Turistickému informační centru města Brna proto ponechala dotaci ve výši 2,5 milionu korun, kterou na jejich dokončení využije. Zaměří se především na areál Brněnských veletrhů, které v roce 2028 oslaví sté výročí od svého otevření. Proměnou projde historická část lokality, která poslouží v oblasti kultury, kreativních a zábavních odvětví, občanské vybavenosti a gastronomie.

Jubilejní bude rok 2028 také pro světového skladatele Leoše Janáčka. Sto let od jeho úmrtí Brno vytvoří stálou výstavu s hudebním archivem. Pozornost věnuje také provozu Rezidence Café Kaprál či odkazu, který po sobě v jihomoravské metropoli zanechala různá průmyslová odvětví.

Příliš vágní, hodnotí porota

Na pokračování v plánech hned poté, co se Brno do finálního souboje nedostalo, upozornil i Fišer, jehož působiště si převzala pod křídla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). „Byli jsme z výsledku překvapení. Trochu smutní, trochu naštvaní. Ale být dobrými nepostupujícími je také důležité,“ okomentoval pro Drbnu.

Ačkoliv v přihlášce Sdílené město: Brno s Tebou porota našla kladné body, jihomoravské metropoli vytýkala přílišnou vágnost a nedostatečné prozkoumání evropského potenciálu. Výtky směřovaly také k nedostatečnému propojení s kulturní strategií. Právě na zaměření na  oblast kultury a kreativní odvětví kladla porota v doporučení důraz.

Za Broumovem a Českými Budějovicemi

Titulem EHMK se v roce 2028 budou pyšnit dvě města, jedno tuzemské a jedno francouzské. Z klání českých kandidátů nakonec uspěly České Budějovice a Broumov. Ten se s konceptem Kreativního poutnictví stal historicky nejmenším kandidátem. V předchozích titulovaných obcích díky statusu vítěze narostl počet návštěvníků o desítky procent. Kromě toho na výherce čeká odměna 1,5 milionu eur.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky Brno, EHMK, kultura, soutěž, 2028, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poražené Brno řeší, co s plány, které zbyly v šuplíku po kandidatuře na Evropské hlavní město kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.