Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na okraji Brna chystají zasypání starých pivovarských sklepů. Místní se bouří

Napjatá atmosféra panuje v brněnských Řečkovicích poté, co se vedení městské části rozhodlo zalít místní pivovarské sklepy betonem. Proti uzavření sklepů se bouří historici i obyvatelé, kteří se na nejbližším zasedání chystají předložit návrh na zastavení prací a vytvoření srovnávací studie.

Pivovarské sklepy v Řečkovicích sloužily po staletí ke zrání a skladování piva, za druhé světové války se v prostorách skrývali místní při náletech. Několik posledních desetiletí ale nenašly nové využití. V současné době chátrají a jsou nepřístupné pro veřejnost.

Některé úseky jsou v tak špatném stavu, že hrozí jejich zřícení. Nad jedním ze zničených oddílů se nachází hodový areál, kde se každoročně konají kulturní akce. Právě ty jsou největší motivací pro radnici, proč sklepy zalít směsí betonu a popela. Kdyby tak neudělali, muselo by vedení městské části kvůli bezpečnosti kulturní vyžití ukončit. Přístupná by tak zůstala pouze malá část sklepů a zbytek zůstal zasypaný.

Starosta Řečkovic Marek Viskot (ČSSD) se ohrazuje tím, že nejstarší a nejhodnotnější část sklepů opraví. Radnice uzavře pouze část, která v minulosti sloužila jako technická místnost, kde se chladilo pivo. „Je to cemento-popílková suspenze o tloušťce třicet, čtyřicet centimetrů, která je navíc kdykoli odstranitelná. V budoucnu je tedy možné zvolit jiné řešení, nedokážu si ale představit, že by na to městská část měla peníze," vysvětlil Viskot v médiích

Podle spolku Za zdravé Řečkovice, který se proti plánu radnice otevřeně postavil, prezentuje starosta falešné dilema. „Kdyby byl areál v tak žalostném stavu, nekonaly by se loni i letos v létě kulturní akce, jako jsou koncerty nebo Svatovavřinecké hody,“ upozornil člen sdružení Lukáš Doležal.

Předneseme usnesení, které je zařazeno na zasedání v polovině prosince. Požadujeme pozastavení celé realizace až do vytvoření srovnávací studie, která by měla nabídnou šetrnější a hospodárnější sanace celého prostoru sklepení. Na tomto zastupitelstvu lze očekávat velkou účast řečkovické veřejnosti, která s tímto řešením asanace řečkovického pivovarského sklepení nesouhlasí,“ oznámil Doležal.

Zachování prostor je možné i podle znalce brněnských podzemí Aleše Svobody. „Například Mincmistrovský sklep v centru města byl v podstatně horším stavu, než v jakém je řečkovické sklepení. Po opravě je teď turistickou atrakcí,“ vysvětlil.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Druhé Brno

Štítky sklep, Brno, Řečkovice, beton

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na okraji Brna chystají zasypání starých pivovarských sklepů. Místní se bouří  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.