Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Zemřela známá jihomoravská malérečka Marie Švirgová

Jedna z nejznámějších lidových maléreček z oblasti Podluží Marie Švirgová z Lanžhota na Břeclavsku dnes zemřela. Bylo jí 86 let. Úmrtní oznámení zveřejnila na sociální síti facebook se svolením rodiny břeclavská pohřební služba Kelemen.

Marie Švirgová se narodila v roce 1936 v Lanžhotě jako Marie Svačinová. Jak uvádí web Paměti národa, jako devítiletá zažila na konci druhé světové války těžké boje o Lanžhot, její rodina se několik dní schovávala po sklepech. Po válce se vrátila do školy, další vzdělávání jí ale zkomplikoval útěk jejího strýce za hranice. Po dokončení měšťanské školy tak nastoupila do práce, provdala se a měla dva syny.

Od mládí se Marie Švirgová věnovala malování lidových ornamentů, které jsou pro Podluží typické. Zdobila jimi vstupy do domů i sklepů, stuhy a pentle. Tradičními ornamenty každoročně zdobila také velikonoční kraslice, které pro své vnuky i pravnuky pekla z perníku.

Byla spoluzakladatelkou Výtvarné folklorní akademie a své umění byla dvakrát učit krajany ve Spojených státech. Jejím posledním počinem byl letos na jaře návrat tradičního ornamentu nad oltář do kostela v Lanžhotě. V roce 2019 se stala nositelkou Ceny Jihomoravského kraje za přínos ve folkloru.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Paměť národa

Štítky ČR, folklor, úmrtí, Břeclavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřela známá jihomoravská malérečka Marie Švirgová  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.