Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na slavkovský zámek se vrací vzácné barokní sochy, kterým chyběly prsty

Na záchranu téměř padesáti soch se před čtyřmi lety vrhli restaurátoři ve Slavkově u Brna. Vzácným barokním skulpturám často chyběly ruce, prsty nebo části obličeje. Nyní se soubor renovovaných památek, jimž hrozil rozpad, opět objeví v zámeckém areálu.

Park u slavkovského zámku na Vyškovsku znovu zdobí 46 sochařských kousků. Dílům z počátku 18. století, z nichž některá byla v kritickém stavu, se od roku 2018 věnoval tým tuzemských restaurátorů.

„Sochám dlouhodobě chyběla jakákoliv údržba. Je možné, že chybějící části byly někým odlomeny, ale pravděpodobnější je, že šlo o následek působení živlů,“ uvedla pro ČTK ředitelka Zámku Slavkov Eva Oubělická.

Většinu skulptur barokní umělci totiž vyrobili z mušlového vápence, který je citlivější k vnějším vlivům, jako je déšť nebo vítr. Dvě stě let existence tak na jejich vzhledu zanechalo viditelné šrámy.

Padesát let bez opravy

Do práce se tým zachránců umění pustil pod vedením Josefa Červinky v roce 2017, kdy vypracovali restaurátorský záměr. O rok později už dělali první část oprav, kterým přihlížel i moravský historik Miloš Stehlík, jenž se v 70. letech zasadil o současné umístění soch v zámeckém parku.

„Naposledy byly restaurované v sedmdesátých letech a od té doby se na nich citelně podepsal zub času. Bez odborného zásahu by proto hrozilo, že o tak vzácné dílo nenávratně přijdeme,” vysvětlila historička Vladimíra Zichová.

Nového lesku se nejdřív dočkalo jedenáct nejvíce poškozených skulptur antických postav. Šanci poté dostal i zbytek sochařské výzdoby, jenž je dílem autorů Giovanni Guilianiho a Ignáce Lengelachera.

Nekonečná starost

Podle původního plánu měly sochy stát v oranžérii, kterou nechal postavit Dominik Ondřej Kounic a jež se nacházela v místě dnešního bazénu v dolním parteru. Ve venkovních prostorách jich nakonec zůstalo 46. Dalších 18, u kterých aktuálně není nutný restaurátorský zásah, zdobí interiér zámku.

Právě kvůli tomu, že se umělecké objekty nachází venku, jejich záchrana renovací nekončí. Důležitá je teď pravidelná údržba, každoroční čistění a postupná opětovná povrchová obnova.

O všechny úkony se stará Slavkov, který státní zámek získal do vlastnictví už v polovině 90. let. O majiteli čtyřiašedesátipočetného sousoší ale rozhodl až soud před šesti lety. Od té doby se náklady na rekonstrukci sochařského umění vyšplhaly na více než osm milionů korun, zhruba pětimilionovou dotaci městu poskytlo ministerstvo kultury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Slavkov u Brna

Štítky jižní Morava, Slavkov, Vyškovsko, kultura, umění, sochy, Baroko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na slavkovský zámek se vrací vzácné barokní sochy, kterým chyběly prsty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.