Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve skladech bývalého brněnského Prioru je výstava o migraci v Evropě

Sklady obchodního centra Dornych, někdejšího brněnského Prioru, se dočasně proměnily ve výstavní prostor. Hostí výstavu rakouského kolektivu Tracing Spaces, různými způsoby mapující evropské dopravní koridory a některá uzlová místa - terminály, překladiště zboží, hotely pro řidiče kamionů, neformální tržiště, ale také uprchlické vesničky. Výstava potrvá do 22. ledna.

Prior za brněnským železničním nádražím vznikl v období normalizace a je významnou ukázkou brutalistní architektury. Čeká jej však demolice, možná už příští rok. Soukromý investor, společnost Crestyl, plánuje na místě Prioru několik nových budov a parčík.

Výstava "Zastavit a jet. Uzly transformace a přechodu" otevírá sérii akcí, které budovu ještě před plánovanou demolicí oživí. Prostřednictvím "případových studií" se zaměřuje specificky na Vídeň, Tallin v Estonsku, oblast bulharsko-turecké hranice a jejich vzájemné spojení prostřednictvím koridorů.

Výstavu tvoří velkoplošné diagramy, mapy cest, sítí a "urbánních souostroví" podél mezinárodních tras, které výzkumný tým projel v dodávce. V Prioru návštěvníci zhlédnou také předměty, které si tvůrci výstavy přivezli ze svých výzkumných cest „terénem“. Součástí jsou i videa dalších umělců s dopravní, ale také uprchlickou tematikou.

Kolektiv Tracing Spaces založili v roce 2012 vídeňští historici, architekti, umělci a kurátoři Michael Hieslmair a Michael Zinganel ve Vídni. Jako nezávislá interdisciplinární výzkumná platforma vytváří výstavy, publikace a další výstupy na téma měst, mobility, cestovního ruchu a migrace, stejně jako projekty založené na uměleckém výzkumu. Od léta 2015 provozují prostor na vídeňském Severozápadním nádraží.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Daniela Pařízková

Štítky ČR, EU, architektura, výtvarné, migrace, stavby, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve skladech bývalého brněnského Prioru je výstava o migraci v Evropě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.