Počasí dnes26 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Brno se obléká do vánočního. Čeká na sněhové vločky a ruské kolo

Brněnské ulice už zdobí první vánoční světýlka. Pracovníci Technických sítí Brno tu mezi domy věší girlandy připomínající sněhové vločky a další světelnou výzdobu, která se spolu s vánočním stromem na náměstí Svobody rozsvítí 25. listopadu. Na Moravském náměstí je navíc v provozu zvířecí kolotoč, jenž je pro děti neodmyslitelným symbolem brněnských adventních trhů.

Desetitisíce diod a kilometry světelných řetězů umisťují po Brně pracovníci Technických sítí Brno (TSB). „Příprava na Vánoce je v plném proudu. Začínali jsme s ní už na přelomu října a září, abychom vše včas stihli. Teď už na to máme zhruba jen tři týdny, než se slavnostně rozsvítí všechny ozdoby a světýlka včetně vánočního stromu na náměstí Svobody,“ sdělil Drbně za TSB Dušan Piják, podle nějž ulice brněnského centra zdobí kromě sněhových vloček i další nové a moderní LED Girlandy, které ovšem s Vánocemi nijak nesouvisí.

Sváteční osvětlení instalují Technické sítě za pomoci vysokozdvižných plošin. Se zveřejněním informace o tom, jak moc bude město svítit, čeká brněnská akciová společnost na pokyn města. Jisté ale je, že za energie nezaplatí závratně vyšší částky než v předchozích letech. „Ceny energií máme zafixované na dva roky, což znamená, že nebudeme za svícení platit ty přemrštěné ceny, které jsou teď na trhu,“ vysvětlil Drbně ekonomický ředitel TSB Miroslav Sečkář.

Bude ruské kolo i kolotoč

Brno se těší nejen na světýlka a ozdoby, ale také na návrat vyhlídkového kola, které zavítá do moravské metropole po dvou letech. S instalací třiatřicet vysokého kolosu začnou dělníci poté, co dokončí rekonstrukci Moravského náměstí. Zábavní atrakce se návštěvníkům otevře začátkem adventu. Na rozdíl od kola už je ale v provozu dětský kolotoč u sochy markraběte Jošta, který je tak letošní první vánoční atrakcí v Brně.

Město čeká na stromeček

Pozornost jako každý rok poutá i výběr vánočního stromu. Letos náměstí Svobody rozzáří smrk z Blanenska. Strom přiveze místo koňského povozu auto, a to 19. listopadu. „Smrk se nachází na paloučku u Olomučan, je co do výšky i šířky mohutnější, než ty před ním, proto bude muset být z technických důvodů o něco zkrácen,“ uvedl Lumír Dobrovolný ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny, který městu dřevinu daroval.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Brno, Vánoce, vánoční světýlka, girlandy, kolotoč, vánoční strom, sněhová vločka, vánoční stromek, Moravské náměstí, advent, Jošt Moravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbyšek Zabloudil

Pane redaktore, pozor na název kola, napište raději Ukrajinské kolo. Původní pojmenování je po státu, jehož jméno se nesmí vyslovit.

Úterý, 8. listopadu 2022, 09:11Odpovědět

Brno se obléká do vánočního. Čeká na sněhové vločky a ruské kolo  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.