Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po letech snah se pro návštěvníky spojí zahrady dvou brněnských vil

Po několika letech snah se mají příští rok od 1. dubna propojit pro návštěvníky zahrady dvou brněnských vil Tugendhat a Löw-Beer. Muzeum města Brna, které spravuje první z nich, plánuje také další možnosti návštěvy této památky, do níž bývají vstupenky na prohlídku interiérů dlouhodobě vyprodané. Proto vzniknou příští rok nové prohlídkové okruhy včetně sobotní ranní pro rodiny s dětmi, kterým bude přizpůsobený výklad.

Vilu Tugendhat letos navštívilo dvaapadesát tisíc lidí, což je o jedenáct procent víc než před třemi lety před covidem. „Víc už se jich sem opravdu nevejde," uvedl Šolc. I proto by se mělo více návštěvníků dostat na prohlídku zahradami obou sousedních vil. „Nahlédnou dovnitř alespoň zvenčí, dostanou všechny informace jako uvnitř a kapacita tohoto prohlídkového okruhu je víceméně neomezená," řekl ředitel Muzea města Brna Zbyněk Šolc.

Hradem Špilberk prošlo od začátku roku do čtvrtka půl milionu návštěvníků, 130 tisíc lidí si zakoupilo vstupenku, další tisíce přišly na koncerty, které se v areálu konají. „I přes to, že lidé musejí vyjít na hrad do kopce, máme jich tu hodně," řekl Šolc. A pro ty, kteří si v minulosti chtěli prohlédnout hrad jako stavbu, nabídne muzeum od 1. dubna poprvé možnost koupit si vstupenku na nový okruh po nejzajímavějších místech hradu. „Budou to i místa, která nikdy nebyla součástí výkladu historie hradu. Trasa bude mít pětapadesát minut," řekl Šolc.

Ještě letos, 26. října, se otevře na Špilberku jedna nová výstava a příští rok dalších pět. „Jedná se o výstavu Tváře ze zapomnění. To je naprosto úžasná výstava fotografií, které jsme nalezli na půdě domu Vlhká 19. Byly to krabice se skleněnými negativy bez jakýchkoliv popisek. V domě bydleli buď Židé, kteří zemřeli za války, nebo po válce odsunutí Němci," popsal Šolc.

Na příští rok jsou naplánované výstavy Brno zelené o historii lesů a lesnictví v Brně, k založení kláštera na Starém Brně se připravuje výstava 700 let Eliška Rejčka. Další výstava Svět objektivem Miloše Budíka nabídne fotografie dosud žijícího nestora české fotografie. Další výstavou bude Druhá tvář Brna o brněnských německých umělcích z doby první republiky a poslední z nich nese název František Navrátil a půjde o busty brněnských osobností.

„Chystáme se už i na roky 2024 a 2025. Za dva roky vystavíme veduty a staré fotografie, výstava ponese název Brno nostalgické. O rok později se vrátíme k výročí roku 1645, kdy se Brno ubránilo Švédům za třicetileté války," řekl Šolc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, muzea, památky, Brno, FOTO, zahrada, výstava, vstupenka, vila Tugendhat, hrad, Muzeum města Brna, vila, Špilberk, třicetiletá válka, Eliška Rejčka, Miloš Budík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po letech snah se pro návštěvníky spojí zahrady dvou brněnských vil  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.