Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Lidské vztahy, základní otázky lidského bytí i otazníky nad vlastní identitou. Balet NdB otevírá sezonu s premiérovým triptychem Bolero!

PR článek

Tři tvůrci, tři témata, tři rozdílné pohybové rukopisy. Lidské vztahy, základní otázky lidského bytí i otazníky nad vlastní identitou. Otázky, na které se v dnešní době hledá odpověď jen velmi těžce. Bolero Baletu NdB uvidí diváci od pátku 23. 9.! 

Témata, která naopak propojují jednotlivé choreografie večera Bolero jsou lidské vztahy a vnitřní souboj s osobní identitou jedince v společnosti. Úvodní choreografii večera je Walking Mad Johana Ingera na hudbu Ravelova Bolera, kterou jsme zařadili po covidové absenci v obnovené premiéře zpět do repertoáru.

Walking Mad přináší unikátní zpracování života ženy. Balet plný emocí, od smíchu až k slzám. Choreografií s názvem Mountain Call vytvořil na míru našemu souboru bývalý demi-sólista Dan Datcu. Prostřednictvím rumunského folklóru se ve třech obrazech zaměřuje na témata manželství, života a smrti. 

Hodiny v baletním studiu byly plné krásných překvapení i tvrdé práce, kdy tanečníci byli ochotni vstřebat mou identitu prostřednictvím kroků a představ, které jsem navrhl. Představení zkoumá každodenní i zapomenuté rituály a vyvolává diskusi na téma, co bylo tehdy a co je nyní,“ říká Dan Datcu.

Nejnovější choreografie Mária Radačovského Unanswered Question se věnuje aktuálnímu tématu dnešní doby – hledání genderové identity. Všímá si, že dnešní společnost vnímá otázky tradičního pohledu na status muže a ženy velmi citlivě a často diskutované otázky týkající se genderu jednotlivců plní mediální prostor, jako by toto téma nebylo intimní a soukromou věcí každého z nás. 

Na scéně uvidí diváci minimalizmus i pestrobarevnou explozi

Alexandra Grusková zvolila pro Mountain Call černo-bílou kombinaci střihů a materiálů, která působí nadčasově a rozmanitost hudby má díky neutrálním kostýmům možnost vyniknout. U Unanswered Question se jedná o naprostý opak v podobě pestrobarevných a efektních kostýmů umocněných duhovým světelným designem. Při tvorbě scény pracoval Marek Hollý se vzdušnou perspektivou a minimalismem, i s efektním jevištním a světelným designem. 

Premiéra 23. září 2022 v Janáčkově divadle
Jediné reprízy v sezoně 22/23 24., 25. září, 1., 20. a 26. října 2022. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Divadlo, Brno, Program, Premiéra, vztah, Bolero, choreografie, Marek Hollý, Alexandra Grusková, Janáčkovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidské vztahy, základní otázky lidského bytí i otazníky nad vlastní identitou. Balet NdB otevírá sezonu s premiérovým triptychem Bolero!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.