Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brněnské divadlo se chystá na sezonu. Nezdraží, ale hercům řekne, aby zhasínali

Herci Národního divadla v Brně se vrací na prkna, která znamenají svět. Letošní sezona nabídne šestnáct premiér, o dvě méně než loni. Po období koronaviru může další rok brněnského divadla poznamenat ekonomická krize související s cenami energií.

V uplynulé sezoně se brněnské divadlo již potřetí v řadě potýkalo s důsledky pandemie. Nejenže kvůli restrikcím usedalo do hledišť tří divadelních budov méně diváků, ale problémy zasáhly také herce. Kvůli karanténám a častým nemocem se zejména v zimě rušila představení. „Kolikrát se stalo, že už nebyl k dispozici žádný zdravý herec, který by byl alespoň správného pohlaví pro danou roli,“ řekl ředitel divadla Martin Glaser s tím, že některé diváky zase odpuzovalo nošení respirátorů, které bylo povinné až do března.

Jakmile se zmírnily problémy s covidem, přišla válka na Ukrajině a následná ekonomická krize. Situace je nyní podle vedení Národního divadla Brno srovnatelná ve všech divadlech napříč Evropou. Kulturní instituce registrují zhruba sedmdesátiprocentní návštěvnost oproti době před koronavirem. V Brně doufají, že se i tak podaří dosáhnout vyrovnaného rozpočtu, se kterým krize výrazně nepohne.

Zdražovat se nebude

Zdražování vstupného brněnské národní divadlo neplánuje, se šetřením kvůli současným cenám energií ale počítá. „Děláme revizi každé z tisíců žárovek, které v našich budovách máme. Zjišťujeme, které svítit musí a které nikoli. Budeme také zkoušet regulování teploty ve společenských prostorách, jako je vstup do divadla," řekl Glaser.

Snižování teploty se podle ředitele nebude týkat prostor hlediště, tudíž by neměl být narušený komfort diváků při sledování představení. Enegie nakupují v divadle prostřednictvím města, od něhož získali kvůli současnému nárůstu cen také dotaci. „Energie nás samozřejmě tíží a řešíme, co všechno můžeme změnit. Budeme apelovat i na kolegy, aby se v šatnách a zkušebnách chovali jako doma, a nenechávali zbytečně rozsvícená světla,“ řekl Glaser.

Mezi novinky začínající sezony patří například dvě výrazné autorské adaptace klasických textů, které zpracovala brněnská činohra. Diváci si užijí mýtickou hru o trůny Neklan Julia Zeyera nebo dílo Maxima Gorkého Na dně. „Sezona 2022/23 se odehraje ve znamení nových her a mnoha komedií," nalákal umělecký šéf činohry Milan Šotek.


Ohodnoť článek

Foto ND Brno

Štítky divadlo, energie, ekonomika, krize, herec, COVID-19, Národní divadlo Brno, Brno, Martin Glaser, ruská invaze na Ukrajinu, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské divadlo se chystá na sezonu. Nezdraží, ale hercům řekne, aby zhasínali  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.