Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno otevře lidem unikátní podzemní chrámy

Brňanům se představí dva ze tří historických vodojemů, jež se nacházejí pod Žlutým kopcem. O památku je zájem z řad veřejnosti i filmařů, které láká tajuplná atmosféra brněnského podzemí. V prostorách se budou konat pravidelné komentované prohlídky a kulturní akce.

Cisterny z 19. a počátku 20. století, které se skrývají ve středu moravské metropole, jsou díky své architektonické hodnotě oprávněně nazývány podzemními chrámy. Stavitel, který je zbudoval, zhotovil podobnou stavbu pouze v Anglii. Do finále se nyní dostala první etapa oprav, a lidé se tak budou od řijna pravidelně kochat podobou dvou zrekonstruovaných cihlových prostorů.


Vodojem číslo 1 má klenutou podlahu

Oba starší vodojemy byly postaveny bez použití oceli, dřeva nebo železobetonu a dohromady s třetí stavbou se chlubí objemem více než dvaceti tisíců kubických metrů. V cisternách nově přibyla elektroinstalace a osvětlení, zároveň mají také nové a pro návštěvníky bezpečné vchody. Dosavadní rekonstrukce unikátního podzemí vyšla na dvaapadesát milionů korun.

Park i zázemí pro návštěvníky

V druhé etapě podstoupí změnu pozemek nad podzemními chrámy. V plánu jsou opravy dvou domků, které sloužily k ovládání vodojemů, a vybudování zázemí pro návštěvníky. Třetí, žlutý domeček již podle odborníků zachránit nelze, a tak jej nahradí replika. Zároveň se lidem otevře také poslední cisterna. 

„Třetí vodojem je podle mého názoru nejhezčí. Narozdíl od prvního vodojemu má rovnou podlahu, a bude v něm tedy možné pořádat akce. Například koncerty nebo svatby,“ vysvětlil Drbně již dříve náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva (ČSSD), který byl před dvěma lety jeden z prvních, kdo spatřil celý rozsah unikátních prostor brněnského podzemí.


Žlutý domek u vodojemu 1 bude muset k zemi, vznikne ale jeho kopie

Do prvního vodojemu se zájemci mohli podívat již díky provizorním prohlídkám, které se konaly roku 2020. Naráz ale do prostor z bezpečnostních důvodů mohlo pouze patnáct lidí, což se po rekonstrukci změní. Na pozemku nad cisternami, o které již projevili zájem hollywoodští filmaři, bude na lidi od příštího roku čekat také nový parčík.

Pisárecký vodovod, na nějž byly napojeny vodojemy na Žlutém kopci, se stal v 19. století čtvrtým vodovodem, který napájel Brno. Kvůli špatné kvalitě se voda později využívala jako užitková. „Vodojemy jsou evropský unikát. Je to mimořádná technická památka a je neuvěřitelné, jak estetické stavby tenkrát vznikly. Přitom je lidské oko nespatřilo, bylo to pouze strategické místo pro ochranu vody,“ popsal brněnské lákadlo expert na brněnské podzemí Aleš Svoboda.


Do vodojemu číslo 2 se dosud dalo dostat jen úzkým vlezem, nově vedou do každé cisterny schody

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky vodojemy, památka, rekonstrukce, Brno, chrám, Brněnské podzemí, Anglie, Aleš Svoboda, Jiří Oliva, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno otevře lidem unikátní podzemní chrámy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.