Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Brno jede na kole do Prahy, aby se stalo Evropským hlavním městem kultury

Brno chce soupeřit o titul Evropského hlavního města kultury (EHMK) pro rok 2028. O status může moravská metropole začít bojovat po odevzdání přihlášky. Dokument se brněnští zástupci rozhodli doručit netradičním způsobem a do Prahy jej převážejí na kole.

Odhodlaná delegace cyklistů vyjela z centra Brna v pondělí a v plánu má podstoupit třídenní cestu po vedlejších silnicích, jež peleton dovedou až do hlavního města. V čele formace jede brněnský radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti), podle kterého se přihláška do soutěže o titul EHMK soustředí především na snižování regionální nerovnosti či opravu výstaviště. 

„Chceme například najít využití pro Bílý dům, navrhujeme také formát pro mezinárodní platformu, která by dlouhodobě zaštítila Mezinárodní bienále grafického designu Brno a poskytla prostor i pro další brněnská bienále,“ vysvětlil Fišer.

Než papír dorazí do budovy Ministerstva kultury ČR nacházející se na Maltézském náměstí v Praze, ujede na Fišerových zádech 230 kilometrů. Dosažení cíle je v plánu na středeční odpoledne, což je den před uzávěrkou. „Pro odevzdání přihlášky jsme zvolili záměrně formu doručení na kole, čímž se hlásíme k cyklistické tradici, kterou se Brno profilovalo v minulosti jako pořadatel mistrovství a významných závodů v amatérské, dráhové či silniční cyklistice,“ řekla k věci programová ředitelka Brno 2028 Marcela Straková.

Brno si jde pro titul Evropského hlavního města kultury. Chce opravit výstaviště a využít Bílý dům

Brno jako Evropské hlavní město kultury (EHMK) plné památek, umění a turistů. Tak si jihomoravskou metropoli představuje její vedení, které finišuje program soutěžní přihlášky. Zaměří se v ní hlavně na snižování regionální nerovnosti, hodlá také...

Evropským hlavním městem kultury se v roce 2028 stanou dvě města, jedno české a jedno francouzské. V tuzemsku soupěří Brno s Broumovem, Českými Budějovicemi a Libercem. Vítěze čeká příležitost ke kulturnímu rozvoji a širší propagaci města. Předchozím vybraným obcím pomohl status k nárůstu návštěvníků. Titulované město dostane také 1,5 milionu eur. 

Letošními EHMK jsou litevský Kaunas, lucemburské Esch-sur-Alzette a srbský Novi Sad. Roku 2000 nesla titul také Praha, v roce 2015 to byla Plzeň. Pokud centrum jižní Moravy v soutěži uspěje, čekají je práce na naplnění jednotlivých cílů, které odstartují v roce 2024 a vyvrcholí rokem 2028.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv redakce, FB Marek Fišer

Štítky Evropské hlavní město kultury, cyklistika, politika, evropská unie, Brno, Praha, Česká pirátská strana, Ministerstvo kultury České republiky, Bílý dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno jede na kole do Prahy, aby se stalo Evropským hlavním městem kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.