Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně znovu odpálí rachejtle nad přehradou. K ohňostrojům vzlétnou i drony

Za Brnem po dvou letech zazní zvuky rachejtlí. Přehlídka ohňostrojů Ignis Brunensis se po pauze kvůli koronavirové pandemii vrací nad Brněnskou přehradu. Své umění letos představí tvůrci z Chorvatska, Německa, Švédska a Česka. Pro diváky si připravili i dvě dronové show.

První ohňostroj světelných oslav pořadatelé předvedli už minulou sobotu na jihu Brna v areálu Hněvkovského. Hlavní program pětadvacatého ročníku mezinárodního festivalu se ale tradičně odehraje u vodní nádrže v Bystrci.

„Před dva sobotní ohňostroje se zařadí dvě tematicky, vizuálně i hudebně odlišné světelné show, každá s 200 drony. Brno se stane vůbec prvním městem v tuzemsku, kde diváci uvidí představení s takto vysokým počtem dronů,“ vyzdvihl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Poprvé drony nad přehradní jezero vzlétnou už dnes ve 21:45. Následuje ohňostroj ve 22:30, který vzdá hold zakladateli genetiky Gregoru Johannu Mendelovi, jehož 200. výročí narození si letos město připomíná. Podruhé se technologie na festivalu objeví 2. července, opět před jedním ze soutěžících pyrotechnických představení. Zbylé ohňostroje tvůrci předvedou v dalších týdnech, celé oslavy vyvrcholí 23. července na hradě Špilberk.

Pořádek zajistí strážníci

Na Prýgl se zájemci můžou vydat autem, které nechají buď před Základní školou Vejrostova, v ulici Páteřní, u obce Rozdrojovice, nebo od 19:00 na Staré dálnici. Dopravní podnik města Brna podle potřeby posílí také spoje, po skončení akce zajistí odjezd nočními linkami.

S hladkým průběhem festivalu pomáhá organizátorům brněnská městská policie. Do Bystrce, kam se na show pravidelně jezdí dívat tisíce diváků, vyráží i zhruba osmdesát strážníků. Na místě dohlíží například na dodržování tržního řádu stánkařů, koordinují příjezd na Starou dálnici nebo hlídají vozy na parkovištích před krádežmi.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ignis Brunensis/Robert Vystrčil

Štítky Brno, Ignis Brunensis, ohňostroj, drony, show, kultura, dron, festival, Německo, Švédsko, Česko, Chorvatsko, Brněnská přehrada, umění, Bystrc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně znovu odpálí rachejtle nad přehradou. K ohňostrojům vzlétnou i drony  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.