Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnští památkáři volají po opravě oltáře v kostele milosrdných bratří

Cenný oltář v brněnském kostele svatého Leopolda potřebuje opravu. Barokní malbu na boku svatyně od známého malíře Josefa Sterna poškodil nejen čas, ale také předešlé neodborné pokusy o restaurování. Město nyní na záchranu památky poskytne téměř 1,5 milionu korun.

Svatostánek na Vídeňské a jeho barokní výzdoba patří k významným brněnským kulturním zastávkám. Na výstavbě chrámu se v polovině 18. století podíleli nejlepší moravští mistř jako Bartoloměj Zindtner nebo František Antonín Grimm. Důležitou částí objektu je umělecké dílo na bočním oltáři, které chtějí brněnští radní nechat restaurovat.

 „Autorem oltářního obrazu stejně jako nástropní fresky je Josef Stern. Malba zobrazuje světce, jak uzdravuje nemocné morem v Miláně,“ popsal radní pro oblast kultury Marek Fišer (Piráti).

Udělení dotace na opravu památky ve výši 1,5 milionu korun městu doporučili památkáři, a to zejména kvůli historické a urbanistické hodnotě objektu. Jednotlivé materiály, ze kterých je oltář vyrobený, jsou ve špatnému stavu a nepomohly mu ani předešlé neodborné zásahy.

Oceněné fresky

Štýřický kostel u kláštera milosrdných bratří sice v minulosti prošel některými neprofesionálními opravami, jiné z nich se ale naopak velmi vydařily. Minulý rok Jihomoravský kraj ocenil obnovu fresek, jež zdobí klenbu sakrální stavby. Odvedená práce restaurátorů si vysloužila titul Nejlepší opravené památky roku 2020 v kategorii výtvarných děl.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Brno, památky, kultura, kostel, oltář, umění, oprava, freska, Yosi Stern, František Antonín Grimm, Česká pirátská strana, Milán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští památkáři volají po opravě oltáře v kostele milosrdných bratří  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.