Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kam o víkendu na jižní Moravě? Na přehlídku vojáků i výstavu svatebních šatů

Blíží se víkend a s ním i dny, které mnoho z nás rádo tráví s blízkými a rodinou. A protože počasí venkovnímu výletování začalo přát, přichází Brněnská Drbna s pravidelnými tipy na ideální místa k navštívení. Tentokrát zve na na plavbu po Brněnské přehradě, výstavu svatební módy i farmářské trhy.

Výcvik arkebuzírů

Sobota se na nádvoří Příhrádku hradu Veveří odehraje v historickém duchu. Na place se předvedou členové spolku Corneta Moravia, kteří představí výcvik císařských arkebuzírů z období třicetileté války. Návštěvníci uvidí v akci vojáky s chladnými i palnými zbraněmi - arkebuzami, což jsou ručnice kratší než muškety a vybaveny již kolečkovým zámkem. Ponaučí se také o životě vojáků v táboře.


FOTO: Hrad Veveří

sobota 14. května
Bližší informace

Farmářské trhy

Na jarní farmářské trhy, které vznikají pod záštitou Kulturního informačního centra Rosice, bude o víkendu lákat nádvoří rosického zámku. Památka na Brněnsku nabídne v nedělních dopoledních hodinách pestrou škálu čerstvých produktů přímo od českých prodejců. Lidé si mohou přijít nakoupit čerstvou zeleninu, ryby, biopotraviny i květiny. 


FOTO: Pixabay.com/Pexels 

neděle 15. května
Bližší informace

Plavba po přehradě

Blížící se slunečný víkend téměř vybízí také k absolvování plavby po Brněnské přehradě, která probíhá na trase Bystrc – Rokle – Hrad Veveří – Veverská Bítýška a zpět. Po hladině vozí návštěvníky v rámci 76. plavební sezony jednopalubové či dvoupalubové turistické lodě na elektrický pohon. Loňský zájem o plavby, které přes teplé měsíce zajišťuje dopravní podnik, byl v Brně rekordní. 


Foto: DPMB

do konce října 2022
Bližší informace

Kolekce svatebních šatů

Na neobvyklou expozici láká návštěvníky letohrádek Mitrovských v Brně. Tamní prostory se proměnily v přehlídku módy, která mapuje svatební trendy od konce 19. století až po současnost. K vidění jsou historické šaty, dobové závoje a nechybí ani rukavičky se svatebními kyticemi. Součástí výstavy jsou také fotografie či svatební oznámení a menu. Třicet z unikátních originálů patří do sbírky zlínské sběratelky Zdeny Mudrákové.


FOTO: Letohrádek Mitrovských

od 7. května do 6. července
Bližší informace

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kultura, výlet, víkend, volný čas, zábava, farmářský trh, Jihomoravský kraj, Brněnská přehrada, Hrad Veveří, výstava, svatební šaty, třicetiletá válka, Brno, Dopravní podnik města Brna, móda, Rosice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kam o víkendu na jižní Moravě? Na přehlídku vojáků i výstavu svatebních šatů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.