Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do Brna se dostal hudební nástroj, který ovládá jediný klavírista na světě

Jedinečné šestinotónové harmonium dorazilo z archivu pražského Národního muzea na brněnskou Hudební fakultu Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Na raritní hudební nástroj zahrál klavírista a absolvent JAMU Miroslav Beinhauer, který klávesy harmonia jako jediný ovládá.

Šestinotónové harmonium se na brněnské JAMU rozehrálo v rámci doktorandské vědecké konference. Koncert, přednášku i workshop vedl ve fakultní aule český klavírista Miroslav Beinhauer, který si hru na jedinečný nástroj osvojil před čtyřmi lety. „V Ostravě roku 2018 mi z festivalu Dny nové opery zavolali, jestli bych se neujal partu šestitónového harmonia v operním titulu Přijď králoství Tvé od Aloise Háby. Ten si nechal postavit dvě šestinotónová harmonia, z nichž pouze toto druhé je v hratelném stavu,“ popsal mladý umělec.

Po ostravském vystoupení a představení Hábovy skladby na YouTubovém kanále Beinhauer zjistil, že je o nezvykle znějící hudbu zájem. Skladatel Hába přitom napsal pro svůj speciální nástroj už jen jeden další sólový opus. Hra na nástroj je velmi složitá a liší se od hry na bězný klavír třikrát větším množstvím tónů v jedné oktávě.

Protože na šestinotónové harmonium neexistuje žádná instruktivní literatura, musel se na něj Beinhauer naučit hrát samostatně. „Jsem vlastně jediný, kdo to umí,“ přiznal mladý interpret, který je primárně klavíristou a zaměřuje na soudobou hudbu a hudbu dvacátého století. 

Že je hra na Hábův nástroj raritní, potvrdilo také vedení Hudební fakulty JAMU. „Jde opravdu o mimořádnou věc i z hlediska dějin hudby,“ potvrdil na konferenci proděkan fakulty Petr Lyko s tím, že o zahajované konferenční jednání byl mimořádný zájem stran studentů doktorských programů.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JAMU

Štítky harmonium, hudba, koncert, Národní muzeum, Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění, Alois Hába, Ostrava, hudební nástroj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna se dostal hudební nástroj, který ovládá jediný klavírista na světě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.