Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Průvod romské hrdosti i koncerty. V Brně slaví Mezinárodní den Romů

Oslavy Mezinárodního dne Romů, který tradičně připadá na 8. duben, jsou v Brně v plném proudu. Akce, která má za cíl přispět k rozšíření povědomí o historii a porozumění menšiny, se letos nese také v duchu apelu na pomoc Romům prchajícím před válkou.

Dny romské kultury začaly v moravské metropoli už ve středu. Akce se do Brna vrátila po dvou letech a nabízí jedinečný vhled do kultury jedné z největších menšin žijících v Česku. Do programu, který zahrnuje výstavu, diskuze i hudební vystoupení, se zapojilo Muzeum romské kultury, IQ Roma servis nebo Armáda spásy. Dnes odpoledne se navíc odehraje tradiční Průvod romské hrdosti, který odstartuje ve tři hodiny na Dominikánském náměstí.

Hostem oslav je například hudebník Gejza Horváth nebo novinářka Alica Sigmund Heráková„Pro mě je Mezinárodní den Romů každý rok příležitost, jak dostat informace o romské kultuře směrem k majoritě a je to taky velmi důležitá připomínka prvního světového kongresu v Orpingtonu v Anglii z roku 1971, kdy se Romové z celé Evropy sešli, aby deklarovali svůj romský původ a požadavek na to být označováni jako Rom,“ svěřila se publicistka.

K Mezinárodnímu dni Romů se vyjádřila také kancelář veřejného ochránce práv. „Chceme pogratulovat všem Romům k dnešnímu svátku a také vyjádřit podporu těm, kterým se nevyhnula válka a patří mezi uprchlíky z Ukrajiny. Oceňujeme, že stát i neziskové organizace včetně těch romských s velkým nasazením pomáhají potřebným," uvedla mluvčí ombudsmana Markéta Bočková.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mezinárodní den Romů v Brně

Štítky Romové, menšina, mezinárodní den, Brno, kultura, Muzeum romské kultury, Armáda spásy, Česko, Géza Andor Horváth, Mezinárodní den Romů, Evropa, Dominikánské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průvod romské hrdosti i koncerty. V Brně slaví Mezinárodní den Romů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.