Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pestrý průvod herců odstartoval divadelní festival v Brně

Pestrým divadelním průvodem dnes začal další ročník Mezinárodního festivalu divadelních škol Encounter, který pořádá Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Na nesoutěžní přehlídce se setkají zástupci devíti uměleckých škol.

Do Brna se sjeli studenti a pedagogové z divadelních akademií z tuzemska i zahraničí. Celkem dorazilo asi 250 herců, kteří si navzájem předvedou své umění a proberou zásadní otázky současnosti. Dvaatřicátý ročník festivalu Encounter zpestří atmosféru moravské metropole až do soboty 2. dubna. „Inscenace v Brně uvedou mladí profesionální herci z Polska, Německa, Rakouska, Švýcarska, Velké Británie, Slovenska a navrch brněnská i pražská umělecká akademie," uvedl mluvčí JAMU Lubomír Mareček.

Pětidenní akci na téma (In)Visibility odstartoval dnešní zahajovací ceremoniál. Pestrý průvod započal svoji cestu od budovy Divadelní fakulty JAMU v Mozartově ulici a zamířil na Moravské náměstí k soše Jošta. Herci v kostýmech na sebe strhávali pozornost nacvičenými pohyby, tancem i hudebním doprovodem. Po cestě se k veselícím se studentům přidávali také náhodní kolemjdoucí.

Ačkoli je Encounter nesoutěžní, vyzdvihne vybraná porota odborníků výjimečné výkony festivalových inscenací, za něž udělí festivalové sošky Marta. Akce ale nabídne také nedivadelní pestrý program. „Rád bych zmínil diskusi na téma #free szfe věnované kauze akademie v Budapešti, která byla současnou vládou Viktora Orbána defacto zničena a její zaměstnanci a studenti, kteří se změnami nesouhlasili, odešli a založili na zelené louce univerzitu novou,“ řekl ředitel festivalu Michal Zetel.

Brno rozezní také hudební koncerty českých kapel. O zážitek z programu se postará i tanečník Marek Zelinka, který po celý týden povede workshop zaměřený na základy pohybového divadla, laterny magiky a mimického divadla. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky jamu, encounter, festival, divadlo, Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, herec, Německo, Polsko, Rakousko, Švýcarsko, Velká Británie, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pestrý průvod herců odstartoval divadelní festival v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.