Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vstupné na jihomoravské hrady a zámky letos vzroste kvůli ceně energií

Vstupné na jihomoravských hradech a zámcích, které jsou ve správě státu, se od letošní sezony zvýší v průměru o třicet korun. Důvodem je zejména rychlý růst energií. Informovala o tom Dagmar Šnajdarová z Územní památkové správy Národního památkového ústavu (NPÚ) v Kroměříži i kasteláni některých památek.

Zvyšujeme vstupné na všech trasách o třicet korun. Nárůst cen energií je naprosto katastrofální, jak elektřiny, tak plynu. Plynem vytápíme palmový skleník a zámecké zahradnictví, elektřinou pak provozní prostory. I když se snažíme spotřebu omezovat, jak to jen jde, zvýšení vstupného nárůst zdaleka nepokryje," poznamenala kastelánka zámku v Lednici na Břeclavsku Ivana Holásková.

Všichni dotázaní kasteláni ČTK řekli, že se snaží spotřebu energií snížit, jak to jen jde. Na hradě Bítov na Znojemsku sestěhovali všechny zaměstnance přes zimu do jedné kanceláře, kde si topí krbovými kamny. „Topíme dřevem z vlastních lesů, akumulační topení v dalších místnostech jsme vypnuli. Také měníme všechny žárovky za úsporné led osvětlení," popsal kastelán Jan Binder.

Topení stáhli také na zámku v Lysicích, kde zrušili i slavnostní osvětlení zámku. „Mandatorní výdaje rostou významně, proto zvyšujeme vstupné podruhé v krátké době. Minulou sezonu jsme zvyšovali o dvacet korun, letos o třicet korun na obou dvou trasách," poznamenala kastelánka zámku Martina Rudolfová.

Kasteláni se shodli na tom, že za první dva měsíce letošního roku stouply výdaje za elektřinu o 120 procent. Upozorňují ale na to, že rostou i další náklady. „Zdražil tisk propagačních materiálů i zboží, které prodáváme našim návštěvníkům. Elektřina je nejvýraznější, ale není zdaleka jediná. Na hlavních trasách zdražujeme o třicet korun, u sníženého vstupného pak o deset korun a vstupné pro děti jsme nezvedali," řekl Radim Štěpán, kastelán zámku Kunštát na Blanensku.

Ač je zvýšení vstupného plošné, NPÚ z těchto peněz pokryje pouze třetinu rostoucích nákladů, zbytek se pokusí kompenzovat úsporami. „Památky budou optimalizovat počet návštěvnických tras a zefektivní průvodcovské služby. Šetřit budeme také v oblasti spotřeby a je možné, že se omezení dotkne i údržby a oprav památek," uvedla Dagmar Šnajdarová z kroměřížské správy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UNESCO

Štítky ČR, památky, Jihomoravský, ceny, peníze, zámek, energie, hrad, Národní památkový ústav, Kroměříž, okres Břeclav, Zámek Lednice, okres Znojmo, Bítov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstupné na jihomoravské hrady a zámky letos vzroste kvůli ceně energií  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.