Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Film o Adamu Ondrovi: Posunout hranice chce zamířit i za hranice

PR článek

Letos v létě půjde do kin nový celovečerní film o Adamu Ondrovi, který je označován za nejlepšího lezce na světě. Dokument s názvem Adam Ondra: Posunout hranice se věnuje Adamovým přípravám na olympiádu ale také jeho soukromému životu a lidem kolem něj, především jeho manželka Iva Ondra hraje ve snímku (stejně jako v Adamově životě) významnou roli. Zeptali jsme se producentky filmu, Alice Tabery, na podrobnosti a její pohled na natáčení.

Jak to celé začalo?
V roce 2017 za mnou přišel můj spolužák z FAMU, Honza Šimánek, s tím, že by rád natočil film o lezci Adamu Ondrovi. Začalo tím jedno velké filmové dobrodružství, které se od původního námětu organicky měnilo a které v tuto chvíli dosahuje vrcholu v podobě dokončování celovečerního filmu Adam Ondra: Posunout hranice. Už v létě jej představíme českým divákům v kinech.

Co vás motivovalo k natáčení?
Výroba dokumentů, alespoň těch, na kterých se podílím, trvá vždy několik let. Byl to případ i tohoto filmu. Natáčet jsme začali v roce 2018. Tři roky jsme Adama doprovázeli na různých místech Evropy a film pak ještě celý rok stříhali, než jsme byli s jeho výsledným tvarem spokojeni. Dokumentární film obecně umožňuje otevírat důležitá témata, která můžeme jako filmaři autorsky zpracovat a předat dalším lidem. Tento žánr nabízí samozřejmě také zajímavá setkání s různými osobnostmi, s jejich životním příběhem a tím, co dělají. Adama Ondru sledují téměř všichni lezci a dnes již i mnoho lidí mimo lezeckou komunitu. Také já ho sleduji už mnoho let a stejně jako všichni ostatní nevěřícně pozoruji, jak je možné dosahovat podobných sportovních výkonů. Výzvu prozkoumat toto zblízka a zpracovat Adamův příběh do celovečerního filmového portrétu jsem proto přijala se vším všudy.

V čem bylo natáčení specifické?
Bylo důležité mít dostatek času, abychom mohli Adamův přístup (nejen) k lezení z různých úhlů pozorovat a zachytit tak všechny aspekty jeho osobnosti. Chtěli jsme se dotknout rozličných témat a vytvořit hlubší sondu do nitra sportovní celebrity, která se musí stoprocentně soustředit na to, co dělá, aby mohla neustále posouvat hranice lidských možností. A také bylo důležité nahlédnout na Adama z perspektivy někoho dalšího a položit si otázku, jaké to je žít po jeho boku. Co všechno to obnáší. Protagonistkou filmu se tak přirozeně stala také Adamova žena Iva a film se do velké míry stal i jejím příběhem. Za přítomnost Ivy ve filmu jsme byli všichni vděčni, jelikož se tím film stal osobnějším, ukazujícím i jiný svět, než jen ten čistě lezecký.

Vaše natáčení se zbrzdilo díky pandemii. Jaké překážky to konkrétně přineslo?
Stejně jako životy nás všech, i náš film ovlivnila celosvětová pandemie. Museli jsme přestat na několik měsíců natáčet. Především Olympiáda, ke které jsme naše natáčení směřovali, byla o rok odsunuta. Vznik filmu se tak prodloužil a prodražil a my jsme brzy věděli, že náš rozpočet nebude stačit na úplné dokončení filmu. Nevěděli jsme ale, že chybějící částka se vyšplhá ještě výš kvůli tomu, že jsme nemohli odjet natáčet do Tokia sami. Museli jsme atmosféru Olympiády vystavět pomocí oficiálních záběrů ze závodů. Cena za licenci pro použití těchto záběrů se počítá přesně za použité sekundy. Ukázala se násobně vyšší, než bych si vůbec kdy uměla představit. Olympijské hry jsou zkrátka byznys. Pro náš příběh ale je velmi důležité ukázat tyto první lezecké závody na Olympiádě v celém jejich složitém a absurdním formátu tří rozdílných disciplín - lezení na rychlost, bouldering a lezení na obtížnost, a to i s emocemi, které v tu chvíli prožívali také Adamovi nejbližší. Proto jsme se rozhodli poprosit o pomoc všechny, kteří našemu filmu, Adamovi i obecně českým dokumentům fandí a rozhodli jsme se pro spuštění sbírky na crowdfundingovém portálu Hithit.

Jak si sbírka vede a na co přesně tedy jsou peníze určené?
Ideálně bychom potřebovali vybrat částku 600 000 korun, abychom mohli zaplatit vykoupení licence k olympijským záběrům pro území celého světa. Rádi bychom také film představili nejen v kinech ale i na eventových projekcích na zajímavých místech, kam by na diskuzi po filmu mohli dorazit i tvůrci a protagonisti filmu. Jako první milník našeho crowdfundingu jsme určili částku 450 000 korun, která nám umožní vůbec film dokončit. To přeci jen byla naše hlavní mise. K našemu překvapení jsme této částky docílili už v první polovině sbírky. Upřímně se mi ulevilo a zároveň jsem byla moc vděčná za podporu tolika lidí, kteří se rozhodli nám pomoci. Dává nám to také velmi dobrý signál, že o film bude snad zájem.

Co tedy plánujete v dalších dnech, než sbírka skončí?
Ještě nám zbývá několik dní do ukončení kampaně a já bych si s celým naším filmovým týmem moc přála, abychom se naší cílové částce co nejvíce přiblížili. Bylo by fajn Adamův příběh představit co nejvíce lidem. Adam je mladý kluk z Brna, který se na světový vrchol vyšplhal sám, vlastními silami, s neústupnou cílevědomostí, stoprocentním nasazením a obdivuhodnou vášní pro to, co dělá. Jeho příběh má co říct všem divákům, nejen lezcům nebo sportovcům.

Nezkoušeli jste pro dofinancování filmu a jeho distribuci oslovit partnera ze soukromého sektoru?
Český dokumentární film to bohužel nemá v kinodistribuci zrovna jednoduché. Často nejde o příliš výdělečný podnik (i když naštěstí existují i výjimky) a pandemie tento fakt ještě umocnila. Bohužel způsobila i to, že spousta lidí přestala chodit do kina. Přitom jsou to právě dokumenty, které můžou divákům zprostředkovat seznámení se se skvělými lidmi a jejich příběhy. I proto chceme jít divákům naproti a pozvat je na projekce mimo klasické kino a s možností diskuze po filmu, což vnímám u dokumentárních filmů jako vítanou přidanou hodnotu. Ve financování filmu nás také limitovalo to, že Adam už své sponzory má. Ti většinou audiovizuální obsah s ním už mají. Často jsou to snímky v jiném duchu, než je v jakém se odvíjí náš film. Díky stálým sponzorům pak nemůže být Adamovo jméno jednoduše spojováno s mnoha jinými značkami. Naše možnosti byly zkrátka velmi okrájené. Proto jsme to riskli a zvolili cestu crowdfundingu. Můžu už teď divákům slíbit, že pokud nám přispějí, je to vyloženě správná investice. Filmové setkání s Adamem Ondrou bude patřit k těm nezapomenutelným.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Adam Ondra, film, Posunout hranice, kino, olympijské hry, Iva Vejmolová, dokumentární film, pandemie, Filmová a televizní fakulta Akademie múzických umění, Evropa, Tokio

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Film o Adamu Ondrovi: Posunout hranice chce zamířit i za hranice  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.