Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

TBH řeší problémy mladých, o kterých se dostatečně nemluví, říká o novém seriálu herec Jiří Hába

Předevčírem měl na iVysílání České televize premiéru progresivní seriál režisérky Lucii Kajánkové o studentech brněnské střední školy, kde mezilidskými vztahy zamíchá střelecký útok. Jedním z hlavních herců seriálu TBH je i student brněnské JAMU Jiří Hába.

Najít v harmonogramu Jiřího Háby volné místo nebylo snadné. Jezdí hrát po dvou představeních do Ostravy a Opavy, zkouší novou inscenaci v Brně, do toho začíná studovat druhý semestr muzikálového herectví na brněnské JAMU. Od konce února pak začíná natáčet druhou řadu seriálu Pan profesor. Ač toho nemá málo, našel si čas a sedí přede mnou natěšený na premiéru seriálu TBH (To be Honest, v překladu "upřímně řečeno"), která je za necelý týden od našeho setkání.

Seriál o teenagerech pro teenagery řeší autenticky problémy, o kterých se ve společnosti nemluví dostatečně, jako jsou šikana či problematika sexuální identity. Protagonisté TBH se vypořádávají se situacemi, které odstartuje střelecký úkol na gymnáziu v Brně-Líšni. „Mohlo by to znít jako americký motiv, ale myslím si, že je děj dostatečně ohraničen českými reáliemi. Seriál se zabývá tématy, která řeší každý běžný teenager, i my protagonisté jsme si jimi prošli a mohli jsme díky tomu dodat autenticitu,“ vysvětluje sympatický mladík, že obdobný příběh by se v českém prostředí klidně mohl stát.

Herci ze seriálu TBH. Zdroj: Česká televize

Jak to "feelovat"

Pavel je členem florbalového týmu, ačkoliv jeho představitel se míčových sportů hrozí. „Kolektivní sport je pro mě stresující, jelikož mám strach, že to pokazím celému týmu. Dělal jsem třeba deset let závodně lyžování, což mě naplňovalo, protože když už jsem to pokazil, tak jen sám sobě.“ S Pavlem má společnou vášeň pro kávu, skrze kterou si k němu hledal cestu. Ačkoliv se ztotožňuje se svou postavou i v upřímnosti, je podle něj Pavel ve svých názorech více radikální. „Já se snažím prozkoumat i jiné úhly pohledu, ale Pavel nic nezkoumá. Vidí to, co vidí, a tím to pro něj hasne,“ shrnuje Hába charakter své postavy.

Už anglická zkratka v názvu v sobě nese punc mladistvosti. Mládež v seriálu používá anglicismy běžně, což Hábovi není blízké. „Snažím se mluvit spisovně a nést krásu češtiny, protože se domnívám, že to je jedno z poslání herců. Prací herce ale také je, aby byl výsledek co nejrealističtější. Takže pokud takto mladá generace mluví, což jsem zjistil, že mluví, jenom já jsem někde v jiném vesmíru, tak je v pořádku tyto výrazy používat,“ svěřuje se se dvacetiletý herec. Dodává, že nejvíce si ze slovníku mladých, jak sám říká, oblíbil slovo „feelovat“.

TBH. Zdroj: Česká televize

Z konkurzu jsem odcházel zmatený

Herci museli před obsazením projít tříkolovým konkurzem, o němž Hábovi řekla spolužačka z konzervatoře. První kolo probíhalo online, jelikož bylo, stejně jako natáčení seriálu, za doby covidových restrikcí. Už při prvním čtení scénáře si pomyslel, že má o projekt velký zájem. „V druhém kole jsme dělali herecké improvizace a odcházel jsem z něj mírně zmatený. Říkal jsem si, že je to super, ale není to standartní casting, na který jsme v Česku zvyklí. Na jednu stranu jsem byl z toho nadšený, na druhou jsem měl strach, že jsem ten casting právě pokazil a že jsem nebyl dostatečně dobrý,“ vzpomíná s jiskřičkami v očích.

Mladí herci byli, téměř před rokem, dva měsíce během natáčení zavření v Brně na hotelu a točili v podstatě každý den. Díky online výuce tak ale šla škola s natáčením kladněji skloubit. Kvůli škole pak musel Hába z časových důvodů i pár televizních projektů odmítnout. „Osobně víc tíhnu k divadelnímu herectví, které má větší kouzlo. Pokud bych měl ale točit projekty s podobnou energií a smyslem, jako má právě TBH, tak bych se rád věnoval i pouze televizním věcem,“ větší tvůrčí prostředí však v současnosti vnímá na prknech, která znamenají svět.

Těším se na kritiku

Na premiéru se Hába velmi těší, zároveň ale počítá s tím, že část publika nemusí seriál přijmout. „Víc se možná těším na kritické ohlasy. Je důležité, aby seriál vzbudil dojmy, protože pokud reakce nebudou žádné, tak by bylo uvedení seriálu zbytečné,“ uzavírá nadějný talent naše povídání, zatímco si balí věci a obmotává si šál. Jeho kroky směřují opět, kam jinam než do divadla.

TBH. Zdroj: Česká televize

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká televize

Štítky Česká televize, seriál, český seriál, TBH, herec, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, projekt, Brno, Pan profesor, Ostrava, Opava, Česko

TBH řeší problémy mladých, o kterých se dostatečně nemluví, říká o novém seriálu herec Jiří Hába  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.