Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Světové operní hvězdy předvedou Händelovu Alcinu v Janáčkově divadle

V únoru ovládne scénu Janáčkova divadla Alcina, která byla původně napsána pro světoznámý Covent Garden. Hvězdné obsazení s Karin Gauvin a Pavlou Vykopalovou v hlavní roli, okouzlující hudba Georga Friedricha Händela v nastudování vynikajícího dirigenta Václava Lukse, provedení barokního orchestru Collegium 1704 a v režii jednoho z nejlepších českých operních režisérů, Jiřího Heřmana. To vše společně s magickým příběhem, velkolepou scénou a nádhernými kostýmy tvoří dohromady opravdu ojedinělé představení, které stojí za vidění.

V Brně se v únoru poprvé v historii představí Händelova opera Alcina, která v sobě skrývá tu nejkrásnější hudbu napsanou pro lidský hlas. V režii Jiřího Heřmana a v hudebním nastudování Václava Lukse se bude jednat o spektakulární podívanou. ,,Händel byl nejen geniálním skladatelem, ale také znalcem lidských duší a umělcem, který prožil život plný zvratů a kterému snad právě proto bylo téma lidských osudů uvězněných na kouzelném ostrově tak blízké,“ řekl o autorovi opery dirigent Václav Luks.

Ve spolupráci s Janáčkovou operou NdB vystoupí celý orchestr Collegium 1704, který dnes patří k jednomu z nejlepších ansámblů na poli historicky poučené interpretace. Diváci se tak mohou těšit na hudbu provedenou na barokní nástroje. Výjimečné bude také vystoupení několika světoznámých zahraničních hvězd jako je kanadská sopranistka Karina Gauvin v roli Alciny nebo sopranistka Mirella Hagen jako Morgana. Publiku Národního divadla Brno se předvedou také kontratenoři Kangmin Justin Kim a Ray Chenez se svým neobyčejným hlasovým rozsahem. Partnerem inscenace je nejen Collegium 1704, ale i francouzská divadla v Caen a Versailles, kde Janáčkova opera NdB Alcinu také uvede. Brněnští diváci tak mohou zhlédnout stejnou inscenaci jako diváci v předních francouzských operních domech.

Opera Alcina bude mít také úchvatnou vizuální stránku. O scénografii se postaral Dragan Stojčevski, který s Jiřím Heřmanem spolupracoval už na divácky úspěšných inscenacích Řecké pašije a Příhody lišky Bystroušky. Úchvatné kostýmy pak navrhla Alexandra Grusková, která pro Národní divadlo Brno vytvořila kostýmy hned pro osm inscenací, z nichž šest bylo v kooperaci s Jiřím Heřmanem. Jedná se tedy o velmi dobře sehraný inscenační tým.

Ústředním tématem opery je láska, kolem níž se vše točí. Mocná kouzelnice Alcina vytvořila na ostrově velkolepý palác v překrásné krajině, kam láká milence do sítí své moci. Jedním z nich je i křesťanský rytíř Ruggiero, který podlehne jejím kouzlům a zapomene na svou snoubenku Bradamante. Ta se ho však nehodlá vzdát a v převleku se vydává Ruggiera zachránit. ,,Alcina bývá často interpretována jako negativní postava, kouzelnice zneužívající milence. Já jsem ale skrze Händelovu hudbu i libreto objevil jiný příběh – osud osamělé ženy, která hledá dokonalý vztah, ale skončí zklamaná a opuštěná. Samota a hledání rovnováhy ve vztahu dvou lidí se tak pro mě staly hlavním tématem,“ popisuje připravovanou inscenaci režisér a umělecký šéf Janáčkova divadla NdB, Jiří Heřman.

Jedná se o výjimečné představení, které mohou diváci vidět exkluzivně 5., 6., 12., 13. a 18. února v Janáčkově divadle, a užít si jedinečné obsazení, scénu, režijní pojetí i božskou Händelovu hudbu. Vstupenky pořídíte na webu www.ndbrno.cz.

Co je však platná magie, když je ve hře opravdová láska? Své o tom určitě věděl i velikán barokní opery G. F. Händel, který kouzla ukrýval do své hudby a právě jeho Alcina v sobě skrývá tu nejkrásnější a ne nadarmo patří k nejčastěji uváděným Händelovým operám na světových jevištích. Händelovo dílo stále oslovuje i dnešní publikum skrze skladatelovu výjimečnou melodickou invenci, schopnost dramatického cítění a především hluboké porozumění pro to, co se skrývá v hlubinách lidských duší. Alcina je příběh, který i dnes může každý z nás zažít – příběh o touze po lásce, kterou nemůžeme získat silou  ani kouzly. Händel tak rozehrává arie naplněné emocemi - láskou i vnitřním rozpolecením, odhodláním a silou.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto ND Brno

Štítky Alcina, opera, národní divadlo brno, Janáčkovo divadlo, Georg Friedrich Händel, hudba, Jiří Heřman, divadlo, Václav Luks, Collegium 1704, Pavla Vykopalová, láska, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světové operní hvězdy předvedou Händelovu Alcinu v Janáčkově divadle  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.