Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ze smršti českých filmů na Netflixu potěší Samotáři, HBO vsází na retro seriály

Netflix do diváků pere jeden český film za druhým, z novějších kousků vyniká Toman s Jiřím Macháčkem. Zahraniční tvorba se pak rozrostla například o Železnou lady nebo sci-fi Luca Bessona. Na HBO dorazily dva retro seriály, které zaujmou nejen kostýmy.

České filmy

Neobyčejně štědrý byl uplynulý týden Netflix s přísunem domácí produkce. Místy jde o novinky, jiné kusy se po čase opět na streamovací platformu vrací. Nechybí legendární klasiky jako Pelíšky, Samotáři, Želary nebo Báječná léta pod psa. Ty doplňují novější snímky, z nichž některé aspirují na to, aby se z nich staly podobné klasiky. A jiné si o tom mohou nechat jen zdát.

Samozřejmě nechybí pravidelná dávka českých komedií. K těm povedenějším se řadí třeba Pojedeme k moři. Příběh pro celou rodinu pojednává o jedenáctiletém chlapci, který o své rodině začne natáčet film. Režijní debut Jiřího Mádla doplňuje i jeho druhý, a zatím poslední počin, Na střeše. Pro celou rodinu jsou koncipovány i Strašidla Zdeňka Trošky. Pokud ale nejste zarytí fanoušci Troškovy tvorby, raději se jim vyhněte. A po cestě narazíte na další kousky, které vám polechtají bránici. Díra u Hanušovic je povedená komedie s neotřelým humorem a s herci jako Dyková, Krobotová, Trojan nebo Babčáková. Režisér Miroslav Krobot má pak na Netflixu i druhý zářez, hořkou komedii Kvarteto.

Na vážnou notu pak hraje třeba snímek Toman s Jiřím Macháčkem v hlavní roli šéfa československé zahraniční rozvědky v poválečném období. Na čtrnáct Českých lvů nominované historické drama si nakonec odneslo jednu sošku. O lví krok úspěšnější bylo sportovní drama Fair Play odehrávající se na pozadí politických událostí osmdesátých let. A historická krasojízda pokračuje, neboť i další sportovní snímek, tentokrát ze světa basketbalu, nás zavede do roku 1938. Na skutečných událostech pak staví Gangster Ka, kde se Hynek Čermák převtělil do kontroverzního podnikatele Radovana Krejčíře, nebo krimi Příběh kmotra s Ondřejem Vetchým a Lukášem Vaculíkem.

Zdroj: Evolution films

Potěší Streepová i Spiderman

V posledních týdnech je o Andrewa Garfielda zájem. Objevil se v novém Spidermanovi a získal Zlatý glóbus. Takže řadu jeho fanoušků potěší, že Netflix do videotéky přidal válečné životopisné drama Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny. A ve snímcích založených na skutečných postavách pokračuje i s Rivaly. Kdo by neznal slavného jezdce Nikiho Laudu. Právě on a jeho sok James Hunt jsou hlavními postavy této jízdy. Do třetice je tady Meryl Streepová jako Železná lady, jíž role Margaret Thatcherové vynesla Oscara. Životopisné snímky zakončuje Ztracené město Z o majoru Percy Fawcettovi, který je povolán do oblasti v Bolívii, ze které se ještě nikdo nevrátil živý. Ve filmu hrají třeba Robert Pattinson nebo Tom Holland.

Pro fanoušky režiséra Luca Bessona, který stojí za hity jako Leon nebo Pátý element je jako dělané sci-fi Valerian a město tisíce planet o společné misi dvou mladých vládních agentů do mezigalaktického města Alfa. Pokud jste spíše na klasiku, tak Besson má na svědomí i scénář k napínavému thrilleru 96 hodin, kde Liam Neeson zachraňuje svou unesenou sedmnáctiletou dceru.

Zdroj: Summit Entertainment

HBO na retro vlně

Rozvod vévody a vévodkyně z Argyllu je jedním z nejnechvalněji proslulých právních případů dvacátého století. Tomuto skandálu se věnuje třídílná série nazvaná příhodně Skandál po anglicku. V hlavních rolích manželů se blýskli Claire Foyová (Koruna) a Paul Bettany (Šifra mistra Leonarda). Výprava a kostýmy jsou podobně povedené, jako například v Koruně. Příběh zdánlivě velké lásky je spíše příběhem sobeckého muže, který si vyhlédl zazobanou ženu. Tři hodinové epizody mají pomalejší tempo, takže si ideálně uvařte earl grey, sedněte si do svého aristokratického křesla a vychutnejte si, že vy si podobným rozvodem procházet nemusíte.

Koncem devatenáctého století se USA udály velké hospodářské změny. Mnozí zbohatli, jiní přišli téměř o všechen majetek. Nůžky se rozevíraly a rozdíl mezi vrstvami se zvětšoval. Příběh sleduje osiřelou dceru jižanského generála, která se přestěhuje do New Yorku ke svým staromódním tetám. Doprovází ji ovšem vzdělaná Afroameričanka, a tak se ve své době nevědomky zaplete do společenského střetu. Pokroková Marion se ale nenechá stahovat konvencemi. Rolí tet se zhostily populární herečky Christine Baranskiová (Mamma Mia) a Cynthia Nixonová (Sex ve městě). Seriál Pozlacený věk je ke zhlédnutí na HBO GO.

Zdroj: HBO MAX

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky filmové tipy, Netflix, hbo go, seriál, film, česká kinematografie, HBO, retro, Luc Besson, Jiří Macháček, komedie, Meryl Streepová, Zdeněk Troška, rodina, Pelíšky, Spider-Man

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ze smršti českých filmů na Netflixu potěší Samotáři, HBO vsází na retro seriály  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.