Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Letošní adventní trhy v Brně trvaly osm hodin. Je to zářez, hlásí trhovci

, aktualizováno 26. listopadu 2021, 20:48

Setkání s blízkými a popíjení svařáku mezi nazdobenými prodejními stánky. Očekávané oslavy předcházející vánočním svátkům měly pro Brňany vypuknout už dnes. Dlouhé trvání akce ale překazila nová opatření. Od pátku platí na území republiky zákaz pořádání adventních trhů, pití alkoholu na veřejnosti i provozování restaurací v nočních hodinách. Pro trhovce se jedná o citelný ekonomický zásah.

Do Česka se úderem čtvrteční půlnoci vrátil nouzový stav, který potrvá třicet dní. Omezení, jež s ním ruku v ruce přicházejí, zcela změnila představu o letošním adventu. Pro Brňany, kteří se po zklamání ze zrušeného slavnostního rozsvícení vánočních stromů těšili alespoň na nezaměnitelnou atmosféru adventních oslav v moravské metropoli, přišla další rána. Okénka stánků, z nichž se na brněnských náměstích o dnešní desáté dopolední otevřely jen málokteré, se v šest hodin večer definitivně zaklaply.

Ekonomická pohroma

„Rozhodnutí vlády musíme respektovat, vánoční trhy se tedy konat nebudou," oznámila včera očekávanou informaci brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). „Vládní zákaz vánočních trhů je pro pořadatele i pro prodejce ekonomickou pohromou. Stánky zatím zůstanou na místě. Když to bude možné a bude-li o to zájem, jsme připraveni trhy obnovit a prodloužit dobu jejich trvání. Současně hledáme možné organizační alternativy," dodala.

Také stánkaři tvrdí, že se jedná o citelný ekonomický zásah do jejich podnikání. „Kvůli zrušení trhů přišly vniveč dlouhé měsíce příprav, najímání lidí, jejich práce, nákupy materiálů. Za přípravu a již částečně uhrazené pronájmy stánkových míst provozovatelé Turbomoštu utratili asi dva a půl milionu korun,“ popsal Michael Lapčík ze skupiny Lidé z Baru, kteří provozují například oblíbený podnik Bar, který neexistuje. Spoluzakladatel konceptu byl ve svém vyjádření ještě příkřejší 

Včerejší rozhodnutí vlády o zrušení trhů těsně před jejich započetím už leží za hranou toho, jak by se stát měl chovat k podnikatelům. Zkrátka zářezuvedl z gastronomické skupiny Lidi z Baru Jan Vlachynský.


Stánky na Zelném trhu

Většina prodejců stánky neotevřela

Zrušení tradičních adventních trhů zasáhne především pořadatele a prodejce, kteří se na vánoční sezonu celý rok připravovali a zákaz provozování vánočních stánků jim přinese velkou ekonomickou ránu. V moravské metropoli se s důsledky nových nařízení potýká TIC Brno, jenž tradičně zaštiťuje Brněnské Vánoce na náměstí Svobody a Dominikánském náměstí, i městská část Brno-střed, která spravuje dění na Zelném trhu a Moravském náměstí.

Na náměstí Svobody otevřely pouze jednotky stánků, na Dominikánském náměstí zůstala všechna prodejní okna pevně uzavřená. „Prodejci měli nakoupeno, byli připravení otevřít. Načasování rozhodnutí vlády považujeme za nehorázné. Jen TIC Brno přijde kvůli novému opatření, podle prozatimních odhadů, o vyšší jednotky milionů korun," uvedla za organizaci mluvčí Adéla Nováková s tím, že nyní jednají s jednotlivými prodejci o kompenzacích. Stánky připomínající koronavirové okolnosti letošních Vánoc ale v ulicích Brna prozatím zůstanou.

Trable s načasováním nových zákazů a komunikaci s naštvanými prodejci řeší od včerejšího večera také Brno-střed. „Se stánkaři intenzivně komunikujeme. Na základě smlouvy zatím platili čtyřicetiprocentní zálohu za prodejní místa, celou částku jim účtovat nebudeme. Vše se nyní řeší, podle odhadů jdou ztráty za městskou část a prodejce do desítek milionů korun,“ řekla Drbně mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová

Městská část nechá na Zelném trhu místo pro prodejce kaprů a vánočních stromků, pro které nový zákaz neplatí. „Opatření říká, že se zákaz nevztahuje na prodej vánočního zboží. Zvažujeme tedy také ponechání stánků se svíčkami či ozdobami. I tak by se ale jednalo maximálně o čtyři, pět fungujících stánků z devadesáti,“ vysvětlila Dobešová s tím, že přesný obsah opatření momentálně Brno-střed řeší.

Trhovci hledají nová řešení

Trhovci, kteří měli mít žně až do 23. prosince, i přes zákaz neskládají hlavu. Například někteří se podle informací serveru Idnes.cz přesouvají do kryté tržnice na Zelném trhu, která obvykle za normálních okolností zeje prázdnotou, nebo vymýšlí jiné způsoby, jak otevřít i přes zákaz. Například někteří otevřou tzv. zimní bary, které umístí mimo lokalitu vyhrazenou pro pořádání vánočních trhů.

Budeme se snažit využít jakékoliv možnosti,“ uvedl Vlachynský, který plánuje otevřít venkovní bar v ulici Pohořelec a také v atriu Paláce opata žďárského kláštera na Zelném trhu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Barbora Švubová

Štítky adventní trhy, nouzový stav, opatření, Brno, Česko, Vánoce, Zelný trh (Brno), vláda, vánoční trhy, advent, městská část, TIC Brno, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letošní adventní trhy v Brně trvaly osm hodin. Je to zářez, hlásí trhovci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.