Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Peter Grimes se po 75 letech vrací do Brna. Světový operní hit zpracoval cenami ověnčený tvůrčí tým

PR článek

Skvěle vystavěné sociální drama, silná uchvacující hudba a působivá scéna. To vše je nejnovější inscenace Janáčkovy opery NdB Peter Grimes. Tento světový operní hit od Benjamina Brittena se vrací 9. října na brněnské jeviště ve zpracování hvězdného týmu režiséra Davida Radoka a dirigenta Marko Ivanoviće. Od své československé premiéry v roce 1947, která se odehrála už dva roky po premiéře světové, musela tato opera na uvedení v Brně čekat bezmála 75 let. 

Podle režiséra Davida Radoka je to jedna z nejlépe napsaných oper od baroka až po současnost: „Lidsky univerzální příběh a Brittenova hudba, která má stejnou sílu jako nejlepší Mozart nebo Verdi. Má velice silný emotivní náboj bez nánosu sentimentality. Taková hudba je zázrak a myslím, že Peter Grimes je zázrak.“ Diváci se tak mohou těšit na orchestrální mezihry, ve kterých nechal skladatel rozeznít své milované moře, na monumentální sborová čísla i na jímavá vystoupení těch nejlepších sólistů. O hudební nastudování se postaral skladatel a šéfdirigent Janáčkovy opery Marko Ivanović. 

Co dokáže davová hysterie

Hlavním tématem opery je davová hysterie, která může mít obrovské následky. Rybář Peter Grimes stojí na okraji společnosti v přímořské vesnici anglického Suffolku. Po smrti jeho tří učedníků jsou všichni vesničané přesvědčení, že za jejich smrt nese odpovědnost. Peter Grimes tento tlak neunese a spáchá sebevraždu. Kromě života vyděděnce se povedlo Benjaminu Brittenovi také velmi přesvědčivě zachytit atmosféru rybářské vesnice. Opera vznikla podle sbírky básní anglického básníka George Crabbeho, který stejně jako Benjamin Britten ze Suffolku pocházel a našel téma pro své básně v příbězích rybářských osad a jejich společenství.

Excelentní obsazení

Kromě samotné hudby a nosného příběhu láká nová inscenace Janáčkovy opery NdB také na výjimečné obsazení. V roli Petera Griemese se poprvé v Brně představí vynikající švédský tenorista Joachim Bäckström. Po jeho boku vystoupí Jana Šrejma Kačírková, trojnásobná držitelka Ceny Thálie, nebo další laureát Thálie Svatopluk Sema. Diváka čekají také grandiózní výstupy sboru Janáčkovy opery, který jakožto rozlícený dav buduje v Peteru Grimesovi hlavní námět.

Režie a scéna jde na dřeň

David Radok, který je kromě režie i autorem scény, inscenoval opery Benjamina Brittena už pro divadla ve Švédsku a Finsku, s nimiž hostoval také v izraelském Tel Avivu. U Petera Grimese pro Janáčkovu operu se režijně i scénicky snažil oprostit od jakékoliv líbivosti a sentimentality, aby dokázal přesvědčivě ilustrovat těžký život rybářské vesnice. Režie vyniká také důrazem na psychologii postav a jejich vnitřního rozpoložení. A to jak u sólových partů, tak u sborových čísel v podobě davových scén. Stejně jako Benjamin Britten dokázal dostat moře do hudby, podařilo se Davidu Radokovi dostat moře na scénu. Při pohledu z hlediště na obzor na jevišti divák těžko uvěří, že je moře jen divadelní kulisa a není skutečné.

Hvězdný inscenační tým

David Radok a Marko Ivanović spolupracovali na inscenacích pro Janáčkovu operu už v minulosti. Monument, který zpracovali nejen jako režisér a dirigent, ale i jako skladatel a libretista, získal Cenu Divadelních novin v kategorii Hudební divadlo a zvítězil v anketě Divadelních novin jako nejlepší inscenace roku 2020. Na příběh o sochaři Otakaru Švecovi a jeho morálnímu i uměleckému dilematu při tvorbě Stalinova pomníku se může jít divák podívat do Janáčkova divadla během celé sezony pouze ve dva sváteční dny 28. října a 17. listopadu. Kromě Monumentu inscenovali David Radok a Marko Ivanović také Tři fragmenty z Juliette / Lidský hlas, za který obdržela Jana Šrejma Kačírková Cenu Thálie 2020, Modrovousův hrad / Očekávání nebo Věc Makropulos. 

Režisér David Radok a dirigent Marko Ivanović připravili v Peteru Grimesovi další operní senzaci, jenž je vážným kandidátem na ta nejvýznamnější ocenění, která může opera v České republice získat. Vstupenky na 9., 13., 16. a 26. října nebo 2. prosince do Janáčkova divadla jsou k dispozici zde.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky NdB, Divadlo, Brno, opera, David Radok, Benjamin Britten, hudba, režisér, Marko Ivanović, moře, premiéra, Cena Thálie, Jana Šrejma Kačírková, Janáčkovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Peter Grimes se po 75 letech vrací do Brna. Světový operní hit zpracoval cenami ověnčený tvůrčí tým  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.