Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Projekt VIZE: Od laciných nachytávek po akční reportáže z noční Prahy a úspěšný podcast

Patrik Fiala a Martin Klesnil jsou v poslední době známí především díky podcastům s názvem U Kulatého stolu, kde dopodrobna zpovídají známé i méně známé osobnosti z nejrůznějších pracovních odvětví, od herců a zpěváků, přes vědce až po odborníky na konkrétní témata. Patrik s Martinem se však nevěnují pouze rozhovorům, jejich dalším polem zájmu je tvorba investigativních reportáží pro nový projekt VIZE, který nabízí pohled do východoslovenských osad nebo do ulic noční Prahy.

Nezapomenutelní: „Přes týden jsme chodili do školy, o víkendu jsme natáčeli a v noci stříhali“

Patrik s Martinem se narodili na Kladně, kde chodili do školy a vyrůstali. „Já jsem byl už na základce třídní šašek, rád jsem byl středem pozornosti, což mi možná do jisté míry zůstalo,“ vzpomíná na dětská léta Patrik. „Potkali jsme tak, že já chodil do kladenského atletického oddílu už od nějakých šesti let. Když nám bylo tak patnáct nebo šestnáct, přišel do AC Tepo Kladno i Patrik, začali jsme spolu běhat, kamarádit se a později jsme začali natáčet první videa,“ vysvětluje Martin.

Tím, kdo měl větší ambice začít s tvorbou videí, byl Martin. „Začalo to vlastně tak, že jsem už tehdy hodně sledoval YouTube. Když nám bylo tak 20 nebo 21, přišel jsem za Patrikem s nápadem, že bychom mohli točit videa, ve kterých se budeme různými způsoby snažit napálit lidi,“ vzpomíná Martin na dobu, kdy dvojice začala vydávat první počiny pod hlavičkou Nezapomenutelní.

Začátky natáčení během studia nebyly jednoduché. „Fungovalo to tak, že jsme přes týden chodili do školy, o víkendu jsme natáčeli a v noci ze soboty na neděli jsme to stříhali. Na YouTube nás tehdy po pěti epizodách sledovalo zhruba deset nebo dvacet tisíc lidí, což byl na tu dobu velký úspěch,“ pochvaluje si Martin.

V této době si Patrika s Martinem všiml Janek Rubeš, potažmo internetová televize Stream. „Tehdy nám řekli, že koupí všechny naše epizody z YouTube kromě jedné, která byla fakt trapná. To byl nějaký halloweenský díl, kdy jsme prostě chodili městem s vydlabanou dýní na hlavě a oslovovali jsme lidi. Ani to nemělo žádnou pointu. To byl strašnej bizár,“ směje se Patrik při vzpomínce na podle svých slov nejtrapnější epizodu Nezapomenutelných.

Přechod z YouTube na Stream byl pro oba lepší ve všech ohledech. „Když jsme točili po víkendech, celkem nám to lezlo do peněz, takže když přišel Janek Rubeš a Stream, tak jsme si vyjednali nějaké podmínky, které pro nás v tu dobu byly hodně zajímavé. Hlavně nás tahle spolupráce posunula směrem dopředu, měli jsme k dispozici techniku a ostatní tvůrci nám radili v tom, jak náš pořad zlepšit,“ vzpomíná Martin.

Jenže z natáčení zábavného pořadu se postupně stala rutina. „Do té doby musel každý týden vyjít jeden díl pořadu Nezapomenutelní, což se nezdá, ale bylo to docela tempo a navíc jsme trochu začali ztrácet odhodlání,“ říká Patrik. „Nakonec to Stream rozsekl, vedení řeklo, že Nezapomenutelní jsou vyčerpaní a domluvili jsme se na ukončení natáčení a na tom, že se budeme věnovat jiným tématům,“ vysvětluje Patrik situaci v roce 2018, kdy se s Martinem začali věnovat vážnějším tématům v novém pořadu Černota.

Černota: „Po některých epizodách na nás někdo zvonil a vydával se za policii“

„Půl roku nám trvalo, než jsme vyprodukovali první dvě epizody, které jsme Streamu představili, oni řekli, že je to super,“ popsal Patrik návrat na obrazovky s obsahem, který odhaluje pražský svět drogově závislých, prostitutek a dalších lidí, kteří žijí na hraně zákona.

Natáčení pražského podsvětí v nočních hodinách bylo nebezpečné a sami hlavní aktéři přiznávají, že občas měli strach. „Když jde o natáčení, tak to někdy bývá nepříjemné, ale já jsem spíš obezřetný, když potom ten díl vydáme. Když jsme vybrali dealerům schránku, kde měli schovaných sedm pytlíčků s kokainem, tak v tu chvíli jsem se sice bál, ale když jsme utekli o několik ulic dál, už to bylo v pohodě. Horší je to, když se to vysílá, protože pak dealeři prostě zjistí, co se stalo a kdo jsi. Takže po některých epizodách na nás někdo zvonil a vydával se za policii nebo se s námi někdo chtěl sejít pod různými zvláštními záminkami,“ vypráví Martin.

Právě na základě pořadu Černota vznikl policejní tým s názvem Krystal. „Krystal po dealerech jde hodně. Předtím to byly spíš PR akce ze strany policie, aby v novinách vyšlo, že něco dělají, ale nikdo dealery pořádně neodposlouchával, nesledoval a vlastně neřešil. Chodilo to prostě tak, že policajti přijeli na Václavák a sebrali každýho černocha, kterej tam byl, a to třeba včetně úplně náhodných turistů,“ říká Martin.

Život takzvaných naháněčů, kteří prodávají drogy, je spojený s častými změnami místa pobytu. „Od té doby, co funguje tým Krystal, je jich tu daleko míň. Myslím, že teď si vyberou nějakou jinou zemi nebo jiné velké evropské město, kde budou dělat to stejné, třeba v Německu, Rakousku nebo Maďarsku,“ povídá Martin a Patrik dodává, že dealeři, kteří v Praze zůstávají, jsou dnes už mnohem opatrnější.

Martin s Patrikem znají Prahu velmi dobře, a tak je na místě zeptat se jich na to, jaká místa v Praze mají rádi a jaký vztah mají k centru města. „Praha 1 je nám oběma moc sympatická, právě proto máme kancelář přímo v centru. Já osobně mám rád malý zapadlý bar Al Capone‘s, je to jeden z nejstarších barů v Praze, kam jsme už za mlada chodili na drinky pod stovku. Mají tam i drinky, které nejsou na lístku, ale musíš říct název a dostaneš ho,“ usmívá se Martin. „Prostě mám rád místa, která nejsou tolik turistická. Skvělá místa jsou třeba kavárna Emauzy nebo NOD.“

Patrik v tomto ohledu není zdaleka tak konkrétní. „Prahu beru jako místo, kde žiju a pracuju a mám na to možná trochu jiný pohled než lidé, kteří sem přijedou na pár dní. Protože Prahu známe i večer, známe neřesti a víme o věcech, kterých si člověk za těch pár dní třeba nestačí všimnout. Prahu, potažmo Českou republiku, mám rád jako celek. Když jsem byl malý, říkal jsem si, že by bylo skvělý bydlet v USA, ale když jsem tam jednou byl, tak jsem zjistil, že je to super na dovolenou, ale určitě ne na bydlení. Vždycky se mi potvrdilo, že Praha je to pravé místo pro život, i když má jako každá metropole svoje plusy a mínusy,“ přidává svůj pohled na věc Patrik.

Ukončení spolupráce se Streamem a první myšlenky na vlastní platformu

I pořad Černota však na Streamu nakonec skončil. „Po natočení každé série jsme se s vedením domluvili na podmínkách pro natočení dalšího počtu epizod. Pak se ve Streamu ale vedení změnilo, protože hodně lidí odešlo do Mall.tv. Zrovna v té době se měla začít vysílat další část Černoty a s novým vedením jsme se domluvili, že budeme pokračovat za podmínek, které jsme si stanovili se starým vedením. Jenže my jsme byli zvyklí, že tam vždycky panovala rodinná atmosféra, všechno jsme domlouvali jen ústně s tím, že to nějak půjde a někdy to podepíšeme. Jednoho dne nové vedení přišlo s tím, že externí produkce, což jsme byli i my, musejí skončit. Tak jsme teda skončili, ale měli jsme natočený materiál asi za tři čtvrtě roku, který v tu chvíli vlastně nebyl pro nikoho,“ vysvětlil situaci Patrik.

Ukončení spolupráce se Streamem před kluky postavilo otázku, zda je dobrý nápad v tomto oboru pokračovat. „Ptali jsme se sami sebe, jestli je to dobrý nápad, ale nakonec jsme si řekli, že do toho půjdeme. Martin inicioval vznik Projektu VIZE, já jsem mezitím půl roku chodil do jiné práce, dělal jsem sociální sítě pro jeden startup, abych měl peníze na nájem a do toho jsme natáčeli podcasty. Když se to víc rozjelo a od začátku roku 2020 nám začali přibývat podporovatelé na Patreonu, mohli jsme se věnovat naplno už jen Projektu VIZE a podcastům,“ popisuje aktuální situaci Patrik.

U Kulatého stolu: „Nikdy mě nenapadlo, že bychom se točením videí mohli živit

Právě podcastům se brzy začalo dařit, a to především díky podporovatelům na Patreonu, což je platforma, která sdružuje fanoušky tvůrců různého obsahu. Martin s Patrikem mají fanoušků, kteří platí za exkluzivní obsah, asi dva tisíce. Někteří fanoušci posílají jeden dolar měsíčně, někteří pět a někteří deset dolarů. Dohromady tak jen od fanoušků přistane Patrikovi s Martinem na účtu každý měsíc v přepočtu něco přes 170 tisíc korun. Jejich základna fanoušků na Patreonu je druhá největší mezi českými tvůrci. „Nikdy mě nenapadlo, že bychom se točením videí mohli živit. Vždycky jsem si říkal, že to bude možná fungovat jako přivýdělek, ale teď je situace už úplně jiná,“ říká Patrik.

V podcastu U Kulatého stolu už bylo přes sto hostů, mezi kterými byli například Jan Budař, Ewa Farna, Michal Suchánek, Přemek Forejt, Libor Bouček, Kazma, Pokáč, Linda Bartošová nebo primátor Prahy Zdeněk Hřib. „Třeba Štěpán Kozub hraje extrovertní role, ale v civilu působí spíš tiše, zamyšleně a velmi příjemně. Naopak jednoho z hostů, kterého nechceme jmenovat, to u nás nejspíš moc nebavilo, protože ten se na nás v posledních minutách rozhovoru už moc nedíval a nastavoval si do mobilu navigaci,“ směje se Patrik.

Projekt VIZE: „Snažíme diváka přenést do centra dění

Projekt VIZE je nezávislá platforma, kterou Martin s Patrikem založili, aby mohli dál zveřejňovat už dříve natočená videa a k nim přidávat nově vznikající materiál. „Vydali jsme se do desítek romských osad v okolí Košic a Prešova, kde jsme zaznamenávali všední život tamních obyvatel. To nejlepší jsme dali do několika epizod, které jsou k vidění na YouTube pod Projektem VIZE,“ říká Patrik.

Videa jsou pro nový projekt natočená syrovějším stylem, než byli diváci zvyklí například z epizod, které vznikaly pro Stream. „Funguje to vlastně tak, že se snažíme diváka přenést do centra dění, do romské osady by si třeba někdo ani netroufl, ale my ho tam vezmeme a skrze kameru ukážeme, jak to tam reálně chodí. Nic nepřibarvujeme, nic nehodnotíme, jen lidem ukážeme, jak to v osadě chodí. Když tam děti fetují toluen, ukážeme to, když tam na zemi leží mrtvoly psů, tak to tak prostě je,“ nastiňuje Martin jen část z toho, co nabízejí nové díly pořadu pod hlavičkou Projekt VIZE.

Druhá série se vrací do centra Prahy. „Jedna epizoda se věnuje tomu, jak covidová situace změnila prodej drog v Praze, diváci mohou vidět výjezd s týmem Krystal, zachycujeme taky změny taktiky dealerů a věnujeme se i tomu, jak složité je sehnat drogy pro nás, protože nás dealeři už moc dobře znají a když přijdeme do centra Prahy, tak se většinou rozprchnou, protože si myslí, že jdeme zase něco natáčet,“ říká s úsměvem Patrik.

V současnosti je tento obsah volně dostupný na YouTube díky štědré podpoře fanoušků v kampani na HitHitu, kde se vybralo přes milion korun. „Ukázalo se, že o to diváci mají zájem, takže teď jsme dokončili druhou sérii a ještě máme v plánu realizovat reportáže o domobraně nebo množírně u hranic s Německem,“ nastiňuje budoucnost Martin. Další krokem do budoucna, i když možná trochu vzdáleným, je tvorba vlastního webu, kde budou k dispozici nové reportáže a další videoobsah, za který budou uživatelé platili tvůrcům přímo. „Už teď můžu říct, že máme dost nových nápadů, uvidíme, kterým směrem se vydáme. Určitě ale budeme pokračovat v podcastech,“ slibuje Patrik.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky Martin Klesnil, Patrik Fiala, rozhovor, U Kulatého stolu, Neobyčení, Černota, Projekt VIZE, Praha, projekt, YouTube, kulatý stůl, policie, droga, Janek Rubeš, Německo, Ewa Farna, Zdeněk Hřib, Jan Budař, Michal Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt VIZE: Od laciných nachytávek po akční reportáže z noční Prahy a úspěšný podcast  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.