Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prestižní brněnské soutěže se zúčastní hudebníci z celého světa

Do Brna se v příštím týdnu sjedou mladí hudebníci z celého světa. Po dvouleté pauze se totiž uskuteční Mezinárodní soutěž Leoše Janáčka, v níž se letos předvedou talentovaní hráči v oborech tuba a lesní roh.

Své umění na pódiu v moravské metropoli předvedou hudebníci do pětatřiceti let. Ve třech soutěžních postupových kolech se ukáží talentovaní mladí lidé z Litvy, Švýcarska, Číny či Nizozemí. Do sedmadvacátého ročníku soutěže se přihlásilo celkem osmatřicet hráčů na tubu a devětatřicet hráčů na lesní roh.

Prestižní klání se uskuteční od 14. do 17. září, letos však výjimečně zčásti bez účasti veřejnosti. Organizátoři tak chtějí předejít komplikacím s případným šířením koronaviru. „Dvě finálová kola ovšem budou veřejnosti volně přístupná. Finalisté vystoupí společně s orchestrem Czech Virtuosi pod taktovkou Roberta Kružíka,“ prozradila za brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění (JAMU) mluvčí Eliška Pruch Dočkalová.

Zájemci si mohou přijít poslechnout závěrečná hudební utkání do brněnského Besedního domu v neděli 19. září, kdy se ve 14:00 představí hudebníci hrající na tubu a v 15:30 se soutěž přehoupne do finálové atmosféry soutěžního oboru lesní roh.

„Soutěž vysílá signál, že si stojíme za důležitostí vlastního evropského kulturního dědictví a že podporujeme mládež v tom, aby přispívala do světa hodnotami, které nás mohou vynést z krize ven,“ řekla k akci děkanka Hudební fakulty JAMU a prezidentka soutěže Barbara Maria Willi. Výherci prvního místa v soutěži si odnesou výhru v hodnotě sto tisíc korun. Porotě bude předsedat významný norský tubista Øystein Baadsvik a v oboru lesního rohu uznávaný Will Sanders z Nizozemí. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto JAMU

Štítky kultura, umění, hudba, soutěž, mezinárodní soutěž leoše janáčka, Brno, Leoš Janáček, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Nizozemsko, Čína, Švýcarsko, Litva, Øystein Baadsvik, Will Sanders, Barbara Maria Willi, Besední dům

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prestižní brněnské soutěže se zúčastní hudebníci z celého světa  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.