Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Odborníci v Brně vybrali top vína, zájemce čeká degustace

V brněnském Besedním domě se již ve čtvrtek 9. září odehraje slavnostní vyhlášení výsledků TOP 77 nejlepších vín v České republice spojené s degustací. Každoroční akce je završením tradičního hodnocení produktů nejlepších českých i světových vinařsví.

Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 808 vín, z nichž jedna třetina získala ocenění. „Hodonocení vín prováděly dvě komise, stejně jako loni. To zajišťuje spravedlivější ohodnocení vzorků,“ vysvětlil ředitel soutěže Dan Mádr. Mezi klasickými kategoriemi, jako jsou bíla suchá vína či šumivá vína, se letos objevila nová kolonka patřící vínům naturálním. Taková vína jsou vyráběna přírodní cestou a obsahují méně síry. Podle vinařů se jedná o současný trend. 

Z celkového počtu 362 oceněných vín získalo patnáct vzorků nejvyšší, pětihvězdičkové ohodnocení. Mezi nejlepší vína patřil ryzlink vlašský (ročník 2019) Vinselektu Michlovský, Alibernet (ročník 2019) z Vinařství Štěpána Maňáka či ryzlink rýnský (ročník 2018) Znovínu Znojmo. V soutěži bojovalo o prvenství 143 vinařství. Účast se podle pořadatelů oproti předcovidovým ročníkům nezměnila. „Pokles jsme nezaznamenali. Loňský rok jsme měli dokonce rekordní počet přihlášených vín, a to 916,“ vysvětlil Mádr.

Cenu Eduarda Postbiegla za nejlepší kolekci vín získal již potřetí v řadě Vinselekt Michlovský. Prvenství za nejlepší kolekci ze Slovácké vinařské podoblasti si letos přivlastnilo Vinařství Štěpán Maňák, na Znojemsku bodoval Znovín Znojmo, v Mikulovské podoblasti zvítězilo Vinařství Volařík a Velkopavlovické podoblasti letos vévodilo Vinařství Omasta. Součástí čtvrtečního slavnostního vyhlášení bude kromě veřejné degustace také dražba, jejíž výtěžek pomůže tornádem poničené Moravské Nové Vsi.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto TOP 77 vín

Štítky víno, soutěž, degustace, kultura, Brno, Besední dům, Česko, ZNOVÍN ZNOJMO, a.s., Vinařství Volařík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odborníci v Brně vybrali top vína, zájemce čeká degustace  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.