Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ve Vyškově se koná slet československých letadel

Na vyškovském letišti začal osmý ročník Sletu Československých letadel, dorazit by jich mělo asi 114. Letošní ročník je zaměřený na proudovou éru československého letectví, představí se například L-29 Delfín. Řekl to hlavní organizátor akce Michal Masař.

Slet československých letadel do Vyškova zavítal poprvé. Jedná se o neziskovou leteckou událost zaměřenou na oslavu československého leteckého průmyslu. Akce se každý rok koná na jiném místě, je určená primárně pro odbornou veřejnost. „Veřejnost si ale také na své přijde a lze využít vždy námi připravenou vyhlídkovou terasu, odkud je vidět na provozní plochu," uvedl Masař.

Akce je třídenní, hlavní část programu je v plánu dnes. Účastníci se mohou těšit na rekordní počet přihlášených účastníků - aktuálně 114 letadel z České a Slovenské republiky. V programu se předvede například větší skupina československých letadel nebo Baťův letoun Lockheed Electra L-10A. „Ve srovnání s minulými ročníky se jedná opravdu o výjimečně rekordní ročník. Poslední srovnatelný ročník se konal při 100. výročí československého letectví v roce 2018 v Trnavě," uvedl Masař.

Letošní akce je zaměřená na proudovou éru československého letectví, kromě L-29 Delfín se představí například letoun L-39 Albatros. „Dobu výcviků v 50. letech před proudovými stroji bude připomínat Let C-11, který byl licenčně vyráběn na našem území," doplnil Masař.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Slet československých letadel

Štítky ČR, letectví, zajímavosti, Vyškov, FOTO, Aero L-29 Delfín, Slovensko, L-39 Albatros, Trnava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Vyškově se koná slet československých letadel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.