Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno má ambice být Evropské hlavní město kultury

Brno jako Evropské hlavní město kultury v roce 2028. To je plán radnice, která už připravuje kandidaturu ve spolupráci s brněnským Turistickým informačním centrem (TIC), jež je příspěvkovou organizací města. Na záměr hodlá magistrát poslat městské příspěvkovce tři miliony korun.

Plán je nyní takový, že TIC sestaví tým odborníků, kteří připraví přihlášku pro první kolo soutěže. Pomoci k tomu má finanční injekce města, o jejíž poskytnutí rozhodli na svém posledním zasedání radní. Pro uskutečnění záměru ještě musí vyjádřit souhlas i zastupitelstvo. 

Pro rozvoj Brna je kandidatura na evropské hlavní město kultury obrovskou příležitostí. Pod pojmem kultura si nemusíme představit pouze divadlo nebo vážnou hudbu, může ji být i umění v ulicích, různé inovace, plánování, zvelebování veřejného prostoru, sport atd. Věřím, že se nám podaří vytvořit tým, který nás skvěle připraví do prvního kola soutěže o titul Evropské hlavní město kultury 2028,“ myslí radní pro oblast kultury Marek Fišer (Piráti).

Termín prvního kola se uskuteční příští rok v září. Podle Fišera poslouží příspěvek města na manažerské, programové a organizační zajištění kandidatury. Dále střediska zaplatí z peněz právní a marketingové služby nebo nájem kanceláře.

Neméně důležitou záležitostí, kromě projednaného bodu, je výběrové řízení na hlavního manažera týmu pro kandidaturu na EHMK. Do týmu hledáme zkušeného a ambiciózního manažera nebo manažerku s nadšením pro kulturu a se zkušenostmi s vedením týmů a projektů,“ dodal Fišer.

Soutěž Evropské hlavní město kultury je projektem Evropské unie, jehož posláním je sblížení národů Evropy. Řídicím orgánem soutěže v České republice je Ministerstvo kultury ČR. V roce 2028 může titul získat pouze jedno město z Francie a jedno z České republiky. Brno se o titul Evropské hlavní město kultury pro rok 2028 utká s Českými Budějovicemi, Libercem a Broumovem. O vítězi rozhoduje výběrová komise skládající se z 12 členů (10 členů je nominováno evropskými institucemi, 2 členy nominuje Ministerstvo kultury ČR), kteří jsou nezávislými odborníky bez vazeb na kandidující města.

Výběrová komise rozhodne o seznamu měst postupujících do závěrečného kola. Konečný výběr vítěze, který komise provede v roce 2023, musí schválit Rada ministrů kultury. Vítěz soutěže obdrží jako cenu 1,5 mil. eur a titul Evropské hlavní město kultury k užívání na dobu neurčitou,“ popsal mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Brno, kultura, Kandidatura, Přihláška, hlavní město, soutěž, Ministerstvo kultury České republiky, Česko, Evropská unie, Česká pirátská strana, Evropa, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má ambice být Evropské hlavní město kultury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.