Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Rájecký zámek má po letech opravenou střechu a láká na květinovou výzdobu

Pozdně barokní zámek v Rájci nad Svitavou na Blanensku láká návštěvníky na novou atrakci, kterou je květinová výzdoba, jež příchozím zpestřuje prohlídkový okruh. Aranžmá v reprezentačních sálech vytvořili místní zahradníci z čerstvých květin pozdního léta. Kromě toho se architektonická památka lidem ukazuje letos v plné kráse, jelikož po šesti letech zmizelo z areálu lešení.

Na výzdobu spotřebovali zahradníci tisíce květin. Většina pochází přímo ze zámeckých zahrad a skleníků, jiné naopak od soukromých pěstitelů z jižní Moravy. 

Tradiční květinovou výstavu pořádáme pravidelně začátkem září, věnována je především jiřinám. Letos ale kvůli různým covidovým opatřením a také nejistotě jsme se rozhodli, že akci uspořádáme už v srpnu a představíme návštěvníkům květiny, které jsou charakteristické pro období babího léta, jako jsou slunečnice, astry, růže a jiřiny,“ popsala Drbně kastelánka zámku Zdeňka Kalová výzdobu, jíž mají lidé možnost spatřit až do neděle.

Květinové aranžmá není jedinou novinkou v památkově chráněném zámku, jenž pochází z druhé poloviny 18. století, kdy si jej vybral jako reprezentační sídlo starohrabě A. K. Salm. Letos si návštěvníci užijí pohled na komplex bez lešení. Dělníci totiž po šesti letech dokončili opravu střechy. Náklady vyšly podle kastelánky na 22 milionů korun. 

Rájecký zámek patří mezi významné architektonické skvosty v Česku. Tehdejší výstavba byla inspirovaná sídly francouzské šlechty z doby Ludvíka XVI. Pozornost návštěvníků poutají také bohaté zámecké interiéry či obrazárna, kterou tvoří díla západoevropských, holandských a vlámských mistrů pocházející ze sběratelské činnosti rodiny Salmů. I proto patří památka k vyhledávaným cílům návštěvníků, kteří se postupně na zámek vrací. 

V červnu, když jsme otevřeli, lidé příliš nechodili. Byli jsme z toho zoufalí. Jakmile ale začaly letní prázdniny, tak návštěvnost naštěstí stoupá. Zvláště v posledních týdnech. Nahrává tomu také to, že už není tak teplé počasí,“ zhodnotila Kalová.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky zámek, Památky, Rájec, Prohlídka, Turismus, květiny, okres Blansko, krása, střecha, Ludvík XVI., Jihomoravský kraj, Drbna.cz, lešení, zahradník, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rájecký zámek má po letech opravenou střechu a láká na květinovou výzdobu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.