Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Známá česká Minerva. Legendární šicí stroje předvede výstava v Brně

Česká značka Minerva se u nás stala symbolem tradičních řemesel a kvality. První šicí stroj z dílny tohoto podniku spatřil světlo světa již před 140 lety. Vývoj Minervy, která přežila obě světové války bez přerušení výroby a funguje dodnes, představí nová výstava Technického muzea v Brně.

Nová expozice Minerva 1881–2021 je branou do historie úspěšného podniku, jenž vznikl díky českým řemeslníkům Emilu Rezlerovi a Josefu Komárkovi. Oba muži založili společně roku 1881 výrobnu šicích strojů ve Vídni, čímž se jejich česká společnost stala jedinou svého druhu v Rakousku-Uhersku. Poté se Minerva přestěhovala do Opavy a od roku 1936 sídlí tento výrobní závod v Boskovicích, kde funguje dosud jako součást koncernu Dürkopp Adler. 

Dějiny úspěšné společnosti představí Technické muzeum v Brně již od úterý 10. srpna. Návštěvníky bude čekat pohled na několik desítek šicích mašin různého provedení, zdobení a barev, mezi nimiž bude možné najít takové, které lidé dobře znají z domácností svých babiček. Kromě typických stolních strojů se v muzeu objeví také velké průmyslové, jež slouží textilní, obuvnické, galanterní či automobilové výrobě. 

„Chybět nebude ani dobový reklamní průmysl a ukázky nejznámějších reklamních plakátů a sloganů. Výstavu doplňují ukázky oděvů z dané doby, které prezentují nejen tehdejší módu, ale i techniky strojového šití a zpracování,“ přiblížila mluvčí muzea Zuzana Doubravová. Také děti se na výstavě dozvědí, jaké je to být švadlenou. K dispozici bude interaktivní koutek, který naučí nejmenší návštěvníky zábavnou formou rozlišovat materiály i druhy textilních vláken nebo pojmenovat příslušenství šicích strojů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Historické šicí stroje

Štítky minerva, podnik, výstava, expozice, šicí stroj, Minerva (dívčí gymnázium), Brno, Technické muzeum v Brně, Josef Komárek, Vídeň, Rakousko-Uhersko, Opava, Boskovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Známá česká Minerva. Legendární šicí stroje předvede výstava v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.