Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno má opravený pomník odbojářky a komunistky Marie Kudeříkové

Na brněnské třídě Kapitána Jaroše je k vidění opravený pomník věnovaný Marii Kudeříkové, členky protifašistického odboje, která byla kvůli své činnosti v roce 1943 popravena. Akce je součástí multižánrového festivalu Meeting Brno, který v moravské metropoli potrvá až do 1. srpna.

Slavnostní odhalení památníku moravské odbojářky se dnes uskutečnilo i za přítomnosti bývalé velvyslankyně Československa v Rakousku a herečky Magdy Vášáryové, která ztvárnila roli Kudeříkové ve filmovém snímku. 

Kudeříková byla velmi zapálenou komunistickou odbojářkou. Bohužel se dožila jen dvaadvaceti let. Po dlouhých měsících krutého mučení ji nacisté zavraždili. Neprozradila žádného ze svých kompliců,“ popsala Blanka Návratová ředitelka festivalu Meeting Brno.

Marie Kudeříková se narodila v roce 1921 ve Vnorovech na Slovácku. Hned po nacistické okupaci se aktivně zapojila do odboje ve Svazu mladých, který byl ve spojení s podzemním ilegálním Ústředním výborem Komunistické strany. Po přestěhování do Brna začala díky svým schopnostem působit přímo ve vedení Svazu. Podílela se na tisku a šíření ilegálních letáků, distribuci zbraní a převodu členů odboje přes hranice. Organizovala také sabotážní akce. V roce 1943 ji Němci kvůli její činnosti popravili.

Světice komunistických ideologů

V dobách totality se z Kudeříkové stala modla, režim ji prezentoval jako vzor komunistické morálky. Po revoluci v podstatě zmizela z povědomí a historie českého národa. O opravu jejího pomníku se postaral sochař Pavel Karous, který se při práci inspiroval surrealistickými ilustracemi Toyen z první poloviny čtyřicátých let dvacátého století.

„Marie Kudeříková je pro mě nezpochybnitelnou hrdinkou. Hrdinkou by však měla být i pro celou naši společnost. Současná garnitura na ni po revoluci zapomněla. V Brně ji dokonce sundali pamětní desku, protože na ní byla zmíněna její funkce ve Svazu mladých. Svojí dočasnou intervencí a dalšími výtvarnými aktivitami bych chtěl zviditelnit, připomenout a oslavit neuvěřitelný život odvážné, talentované a velmi vzdělané hrdinky,“ řekl sochař Pavel Karous. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Marie Kudeříková, Metting Brno, Festival, Kultura, pomník, Otakar Jaroš, Magda Vášáryová, Pavel Karous, Rakousko, Československo, Vnorovy, Slovácko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má opravený pomník odbojářky a komunistky Marie Kudeříkové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.