Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně vznikla divadelní hra o miliardářovi Petru Kellnerovi

Brněnské divadlo Feste připravilo novou hru, která pojednává o nedávno zesnulém miliardáři Petru Kellnerovi. Autorem odvážného díla je režisér Jiří Honzírek. Absolvent Divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně se v rozhovoru pro Drbnu rozpovídal o nové hře, jíž divadlo zahájí v pondělí 19. července provoz letní scény v areálu židenické Zbrojovky.

Proč zrovna Opravdu živé interview s opravdovým Petrem Kellnerem? Co se názvem snažíte říct?
Název tematizuje fakt, že Kellner za svůj životl médiím moc rozhovorů neda. Vědělo se o něm málo, on systematicky a vědomě své soukromí skrýval. Skrýval svou identitu. A dramatik Roman Sikora, jenž hru napsal, čerpal právě z těch několika málo rozhovorů. Z nichž se většinou člověk stejně moc nedoví. Tedy název je takový vtip, protože nikdo moc neví, kdo byl Petr Kellner, a interview zpravidla nedával. Vtip je v tom, že naše hrá je největší rozhovor s Petrem Kellnerem v dějinách.

Jak se nápad na hru o Petru Kellnerovi zrodil?
Nápad se zrodil před rokem a půl. Rozhodujícím momentem pro vznik hry o Petru Kellnerovi byla chvíle, kdy jeho společnosti koupili TV Nova. To bylo docela zásadní, protože v balíčku s TV Nova jsou další mediální kanály (Mediální skupina CME, poznámka redakce) a začalo se mluvit o tom, že Andreji Babišovi roste konkurent v mediálním oligarchismu. Do té chvíle byl Babiš jediný, ale ve chvíli, kdy Kellner jako silný hráč vyrovnající se Babišovi ve finančních možnostech, koupil rovněž mediální uzel ,se začalo spekulovat, proč to udělal. 

Jak jste na toto dění reagovali?
Koupí TV Nova vstoupil Kellner na mediální pole a začal se stávat někým, kdo bude moci promlouvat k veřejnosti. A tehdy jsme s Romanem Sikorou domluvili, že bychom se chtěli podívat na to, kdo to vlastně Petr Kellner je. Roman Sikora sám říkal, že mnohem víc informací o Kellnerovi jde dohledat na ruských webech, což byl nejčerstvější trh, který Petr Kellner dobyl. 

Upravovali jste po jeho smrti hru nějak?
Něco jsme dopsali, takže to je vlastně trošku premiéra, je to jiné. Před každým z těch pěti představení, co se hrají od 19. do 23.července, bude lektorský úvod, který povede Vojtěch Boháč, jenž je šéfredaktorem mediálního projektu Voxpot. Zaměřuje se na zahraniční politiku a uvolil se před každým představením uvést publikum do kontextu. To je opravdu dobrá příležitost se něco nového dovědět, protože on má plno informací, které zatím nikdo neví a budou v nové knize, kterou o Kellnerovi píše. Po představení pak bude diskuse s publikem.

Konzultovali jste hru s někým z Kellnerova okolí?
Ne. Nepoužíváme žádná jména. Ve hře mluví o dceři, které koupil koně, když se na dražbě přetahoval s Billem Gatesem. Ale ve hře jsou pouze informace, které jsou veřejně známé. Že Petr Kellner koupil své dceři koně za čtvrt miliardy se ví, na tom není nic bulvárního. Hra rozhodně není nijak dehonestující. 

Jakého žánru je hra? Jde o satiru?
Satira je dobré slovo, až bych řekl fraška. Nejde o biografickou hru. Je vytvořena následující situace:  v blázinci je pacient, který tvrdí, že je Petr Kellner. Interview s ním dělá lékařka, která za ním chodí, povídá si s ním a snaží se dokázat, že on Petrem Kellnerem není. Je to absurdní, ale zároveň, i když divák ví, že to Kellner není, tak připouští, že by jím klidně mohl být. Tahle situace s sebou nese dost humoru. On je v blázinci a vlastně se chová jako Petr Kellner. Donutí lékařku k tomu, aby platila exekuce například. A ona se do tohoto zvláštního byznysu zaplete taky. Je to tragikomické. Publikum se sice směje, ale zároveň si tisíce lidí v reálu půjčili třeba jen sto padesát korun a dostali se do statisícových dluhů a exekucí. Takže je to sice fraška, ale divák si řekne: Ještě že mě se to netýká.

Takže jde o fikci?
Ano, je to fikce, která ale pracuje s reálnými věcmi, které se staly. Autor dal hodně prostoru devadesátým letům dvacátého století, ve kterých Kellner závratně zbohatl. Predátorským způsobem vstoupil do privatizace a velice rychle za zvláštních okolností nabyl velké jmění, které mohl následně začít půjčovat. V devadesátých letech došlo k podobným úkonům, což už jsou dnes trestné činy, jenže tehdy na to nebyla legislativa. Hrou prostupují reálné historky týkající se politiků té doby, například Václava Klause.

Kdo ztvárňuje hlavní roli?
Hlavní postavu hraje Ondřej Novák. Celá hra je postavena na energii jednoho herce, který se snaží přesvědčit lékařku, že je Petrem Kellnerem a Ondřej je u toho takový živý a hraje to moc dobře.

Hru budete uvádět v kulturním centru v areálu Nové zbrojovky Industra v Židenicích?
Vevnitř provoz ještě není možný, vše je v rekonstrukci, takže hrát se bude až na podzim. My hru poprvé uvádíme v tomto novém areálu, kam se Industra přesunula, a to na letní scéně. Dopsána je však již delší dobu.

Takže premiéra už byla?
Zatím představení vidělo asi sto lidí. My jsme totiž hru nazkoušeli o pauzách mezi první a druhou vlnou covidu. 

Budete hru hrát i po týdnu na letní scéně?
Určitě bychom za to byli rádi. Není to dlouhé, hra trvá sedmdesát minut, je svižná, lidi se smějí. Není to nijak ostré prvoplánové naházení špíny. Na hře je odvedený kus práce.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Divadlo Feste

Štítky Petr Kellner, divadlo, Industra, Jiří Honzírek, režisér, Brno, rozhovor, představení, Divadelní fakulta Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, Roman Sikora, Andrej Babiš, TV Nova

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vznikla divadelní hra o miliardářovi Petru Kellnerovi  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.