Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výstava Cesty zavede návštěvníky do pravěku, představí Jantarovou stezku

Jedna z nejstarších a nejznámějších evropských obchodních cest vedla také přes území Moravy. Ivančická výstava Cesty: Tisíc let putování krajinou návštěvníkům představí, kterými lokalitami Jantarová stezka procházela a jakým způsobem po ní pravěcí lidé putovali.

Jantarová stezka vedoucí od Jadranu po Balt dostala jméno podle důležité suroviny, kterou po ní naši předkové převáželi. Tuto dávnou historii přiblíží výstava v galerii Památníku Alfonse Muchy v Ivančicích. Návštěvníci se prostřednictvím expozice přenesou do minulosti a navštíví významná hradiska v brněnských Obřanech, Ivančicích, keltské pohřebiště v Horních Heršpicích nebo tábor římských vojáků v Modřicích. 

Výstava představí, jak vypadaly pravěké obchodní stezky, kudy vedly a jakým způsobem se vypořádaly s nepříznivým terénem. „Na výstavě se budete moci seznámit i s nejnovějšími přírůstky do sbírek Muzea Brněnska, pocházejícími především z Ivančicka. Mnohé z nich mají přímou souvislost s historickými cestami,” uvedla jedna z autorek výstavy archeoložka Klára Sovová.

Žít jako v pravěku

Expozice seznámí návštěvníky také s procesem hledání a studia dávných stezek a přiblíží, co všechno obnáší práce s mapovými podklady, k čemu lze použít letecké laserové skenování, geofyzikální prospekci nebo geografický informační systém.

V galerii nechybí ani interaktivní dětský koutek, v němž si děti mohou vyzkoušet každodenní činnosti pravěkého člověka, jako je mletí mouky na kamenném mlýnku nebo tkaní látky na vertikálním stavu. K výstavě je připravená také šifrovací hra a průvodce pro nejmenší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Muzeum Brněnska

Štítky výstava, Ivančice, cesty, pravěk, Jantarová stezka, Morava, Alfons Mucha, Klára Sovová, Baltské moře, Muzeum Brněnska, Jaderské moře, Obřany, Horní Heršpice, Modřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Cesty zavede návštěvníky do pravěku, představí Jantarovou stezku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.