Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno má model Janáčkova koncertního sálu, poslouží zvukařům

Nový koncertní sál pro brněnskou Filharmonii už je na světě, tedy alespoň ve zmenšené podobě. Model Janáčkova kulturního centra včera dorazil na brněnské výstaviště, kde na něm světoví odborníci na akustiku udělají zvukové zkoušky. Jedná se o kopii v poměru 1 : 10.

Architekti, stolaři, truhláři a akustici pracovali na zmenšeném modelu sálu od loňského podzimu v Mnichově Hradišti. Nyní už model stojí na brněnském výstavišti a v následujících třech měsících na něm tým japonského akustika Yasuhisy Toyoty provede akustická měření. „Příprava a práce s akustickým modelem je v České republice naprosto ojedinělá. Jeho vznik byl od začátku projektu jednou z jeho podmínek,“ řekl radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Dřevěný model kopíruje vlastnosti materiálů, které se použijí při stavbě velkého sálu, jako například vhodné laky a jejich vrstvení. „Klíčovými faktory jsou přitom jejich odrazivost, pohltivost, útlum a doba dozvuku. Cílem měření je to, abychom dosáhli dokonalých parametrů na každém jednotlivém sedadle. Zjednodušeně řečeno, aby bylo z každého jednotlivého místa slyšet stejně,“ vysvětlila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová.

Model je desetkrát menší, než bude skutečný sál, proto zvukaři vyplní prostor dusíkem, ve kterém se zvuk šíří desetkrát pomaleji než ve vzduchu. „Zvuk se v dusíku šíří v odpovídajícím poměru vůči měřítku modelu. Cílem měření je ověřit, že vypočtený tvar sálu a použité materiály zajišťují dokonalou akustiku,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (Piráti). Přes 1200 figurek z polystyrenu bude uvnitř modelu při měření zvuku, protože i samotná přítomnost lidí mění akustické parametry prostoru.

Vedení města uvažuje o tom, že po skončení zvukových zkoušek model zpřístupní lidem. Po dobu stavby Janáčkova kulturního centra by model sloužil pro prezentaci témat nového sálu, informoval o zajímavostech nebo postupu práce. Dělníci začali se stavbou v roce 2015. V současné době jsou dokončené podzemní garáže. Otevření sálu se plánuje ke konci roku 2024. Brněnští zastupitelé minulý týden schválili podání žádosti o 600 milionů korun, kterými se na projektu bude podílet stát. Brno vynaloží na stavbu sálu téměř miliardu korun a Brněnské komunikace zafinancují projekt 330 miliony korun, kterými se pokryla tzv. první etapa, tedy podzemní parkoviště.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMB

Štítky Janáčkovo kulturní centrum, Filharmonie Brno, kultura, Brno, akustika, koncertní síň, Brněnské výstaviště, projekt, Česká pirátská strana, Toyota, kulturní dům, Česko, Tomáš Koláčný, Mnichovo Hradiště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má model Janáčkova koncertního sálu, poslouží zvukařům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.