Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vidina záchrany pro Mosilanu: Může se stát kulturní památkou

Národní památkový ústav podal návrh na prohlášení částí areálu bývalé textilní továrny Mosilana v Brně za kulturní památku. Snaží se tak o záchranu alespoň těch nejhodnotnějších budov komplexu, kterému hrozí demolice.

Slavnou brněnskou Mosilanu tvoří komplex tří bývalých továrních areálů, které mají nejen historickou, ale i architektonickou a urbanistickou hodnotu. „Současně jde o poslední z převážné části dochovaný komplex z původního početného souboru textilních továren významně dotvářejících podobu Brna v devatenáctém a dvacátém století," uvedla z Národního památkového ústavu Radmila Stránská

Budovy už ke svému původnímu účelu sice neslouží, mohly by se ale využít ke společenskému vyžití, například jako místo pro bydlení, administrativně-technické činnosti nebo služby. Tomu ovšem brání plán investora, který se na pozemku chystá vystavět moderní obytnou čtvrť.

Zachování alespoň částí areálu bývalé Mosilany, kterému nyní hrozí, že bude srovnaný se zemí, podporují nejen Národní památkový ústav, ale i občanská sdružení. Právě kvůli plánu na demolici Mosilany vznikl například spolek Za Brno nezbourané, který se snaží cenné budovy chránit. K hlasům organizací se přidávají také někteří brněnští představitelé.

Národní památkový ústav věří, že prohlášení Mosilany za kulturní památku přispěje k dalšímu rozvoji Brna. „Cílem je zachránit alespoň nejhodnotnější část významného souboru a tuto integrovat do organismu moderního města,“ upřesnila Stránská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPÚ

Štítky mosilana, demolice, továrna, komplex, památka, kulturní, kulturní památka, Národní památkový ústav, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vidina záchrany pro Mosilanu: Může se stát kulturní památkou  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.