Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lákadlo pro milovníky podzemí, otevře se protiatomový kryt pod Petrovem

Protiatomový kryt Denis pod brněnským Petrovem se podělí o své prostory s veřejností. Chodby, které dosud sloužily jako depozitář, budou k vidění od května.

Fanoušci brněnského podzemí se mohou těšit na další prostory k návštívení. Otevře se protiatomový kryt Denis pod Petrovem, jeho zpřístupnění se ujme organizace TIC.

 „Momentálně se dolaďují některé náležitosti, jako jsou například protipožární a bezpečnostní předpisy, bez kterých není možné pustit zájemce do prostor. V případě příznivé situace bude TIC Brno moci spustit prohlídky tohoto objektu od května," vysvětlil radní pro kulturu Marek Fišer

Protiatomový kryt vybudovaný roku 1955 leží ve skalním masivu petrovského kopce pod kapucínskými zahradami. Ve dvacátém století sloužil k ochraně obyvatel proti zbraním hromadného ničení. V případě atomového výbuchu by bylo možné v krytu přežít čtyři dny, pojme až tři tisíce osob.

Dosud podzemní chodby krytu sloužily jako depozitář. „Věřím, že pro turisty i Brňany bude bludiště skoro kilometru podzemních chodeb vytesaných ve skále pod Petrovem dalším hodně zajímavým místem, které ve městě mohou navštívit,“ řekl náměstek primátorky pro správu majetku města Jiří Oliva.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Růžička, TIC BRNO

Štítky kryt, protiatomový, denis, petrov, kopec, tic, Brněnský Petrov, Brno, Brněnské podzemí, Jiří Oliva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lákadlo pro milovníky podzemí, otevře se protiatomový kryt pod Petrovem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.