Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihomoravské hrady a zámky mají milionové ztráty. Kasteláni doufají v brzké otevření

Důsledky epidemické situace postihly také jihomoravské hrady a zámky. Většina kastelánů hlásí vysoké ztráty způsobené vládními opatřeními, a proto čekají, kdy se brány památek budou moci otevřít prvním návštěvníkům.

Zámek Lednice

Zámek Lednice je na novou sezonu připravený už od února. V objektu probíhá úklid i tam, kde se obvykle tak často nedělá, například v depozitářích či archivu, a zaměstnanci se starají o celkovou údržbu. „V lednu se u nás také natáčela nová pohádka,“ prozradila kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

Novinkou pro turisty bude letos nové návštěvnické centrum u minaretu, kde vznikla nová pokladna i toalety. Holásková ale čeká podobný scénář jako loni, kdy na zámek zavítalo méně lidí a ztráty na vstupném se pohybovaly okolo patnácti milionů korun.

Zámek Kunštát

Na kunštátském zámku se na novou sezonu chystají velkými opravami. Hlavní zámecká budova, takzvaný Horní zámek, prochází renovací elektroinstalace. „Elektrifikovány jsou nově i prostory, které předtím osvětleny nebyly, například zámecká kaple. Atmosféra zámku bude díky této změně mnohem působivější,“ popsal kastelán Radim Štěpán.

Zaměstnanci jsou na davy návštěvníků už dávno připravení a doufají v lepší sezonu, než jakou byla ta loňská. Turistů na zámek dorazilo o čtvrtinu méně než obvykle, navíc se kvůli vládním opatřením konalo i méně svateb a dalších akcí.

Zámek Rájec nad Svitavou

Zámek Rájec nad Svitavou musel letos poprvé po devětadvaceti letech zrušit oblíbenou jarní výstavu kamélií. „Běžně otevíráme na začátku dubna, ještě před tím ale bývá tradiční výstava kamélií. Letos jsme ji zájemcům nabídli aspoň skrz videoprohlídku zámeckých skleníků,“ popsala kastelánka zámku Zdeňka Kalová. K zpřístupnění objektu veřejnosti jsou zaměstnanci připraveni kdykoliv. 

Loni Rájec nad Svitavou navštívilo přes šestnáct tisíc lidí, což je o osm až deset tisíc hlav méně než obyvkle. „Ztráty ze vstupného nám pomohly dokrýt státní dotace. Letos očekáváme podobnou návštěvnost. Uvidíme, jestli nás někdo podpoří,“ dodala Kalová.

Hrad Bítov

Na Bítově na otevření ze dne na den připraveni nejsou, pro kastelána Jana Bindera je taková představa reálná až od května. „V současnosti totiž nemáme brigádníky, které využíváme na provázení návštěvníků i práci na pokladnách,“ upřesnil. V provozu bez návštěvníků provádějí pracovníci hradu úpravy zahrad, opravy depozitářů i nátěry oken.

V sezoně spoléhají na tradiční akce. „Pravidelně organizujeme Bítovskou hradní pouť, letos věříme také v loni odložené kaprobraní a vánoční prohlídky,“ řekl Binder. Bítov pokles návštěvníků způsobený epidemickou situací překvapivě nezaznamenal. Během dvou letních měsíců hrad navštívilo více návštěvníků než obvykle.

Hrad Špilberk

Ani na hradě Špilberk se s epidemií život nezastavil. „Stále fungujeme, jako by se nic nedělo. I během pandemie jsme připravili výstavu Symboly vládců a čekáme, až ji návštěvníci budou moci spatřit," popsala mluvčí hradu Alena Šedivá. Vnitřní prostory areálu jsou zaměstnanci schopni otevřít veřejnosti kdykoli, v těch venkovních se lidé pohybují neustále. „I u nás jsme samozřejmě nižší návštěvnost zaznamenali,“ dodala Šedivá.

Některé z výstav, které na Špilberku konají, se kvůli epidemii prodlouží. Přes sezonu se na hradě chystá klasický program, v plánu jsou pravidelná sklářská výstava i akce Špilberk žije.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Brněnská drbna, Flickr.com, Dreamstime.com

Štítky lednice, Kunštát, rájec, bítov, Špilberk, zámky, hrady, památky, sezona, zámek, hrad, purkrabí, Zámek Lednice, výstava, Bítov (hrad), Zámek Rájec nad Svitavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravské hrady a zámky mají milionové ztráty. Kasteláni doufají v brzké otevření  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.