Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muzeum romské kultury slaví třicáté narozeniny, chystá virtuální oslavu i procházku po Cejlu

Muzeum romské kultury chystá velkou oslavu. Připomínat si bude společně s návštěvníky třicáté výročí od založení. Oslavy se uskuteční ve virtuálním prostoru. Na dnešek připadá také Mezinárodní den Romů, na nějž chystá program organizace Ratolest Brno s audio příběhy o brněnských Romech.

Na oslavu svých kulatých narozenin muzeum sídlicí v brněnské Bratislavské ulici připravilo online výstavy, kvízy, výklad romských pohádek a oborné přednášky historiků. „Čeká nás náročný rok, na který jsme se velmi těšili. Plán oslav se bude přizpůsobovat epidemiologickým opatřením,“ uvedla ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Bohatý program

Už nyní mohou návštěvníci webových stránek kulturní instituce zhlédnout komentovanou výstavu francouzských fotografů Clauda a Marie-José Carretových, kteří desítky let fotografují romské etnikum v Evropě. „Vernisáž za účasti Carretových plánujeme, jakmile to situace dovolí,“ řekla mluvčí muzea Bohdana Kuzmová.

Ještě v dubnu chystají organizátoři několik podcastů nebo virtuální procházku po Cejlu a v okolí tzv. Bronxu, tentokrát po kolejích staré svitavské dráhy.

Muzeum romské kultury vzniklo na jaře v roce 1991 a od začátku svého působení se věnuje sbírkotvorné, dokumentační a výzkumné činnosti. Cílem pracovníků Muzea romské kultury je zachovat doklady o duchovní i materiální kultuře Romů z celé Evropy.

Cejl proti předsudkům

Na dnešní Mezinárodní den Romů organizace Ratolest Brno připravila patnáct tematických příběhů o místních lidech žijící na Cejlu, a to prostřednictvím projektu Manuša of Cejl (Lidé Cejlu).

Příběhy zachycují osudy různých lidí. Popisují jejich příchod do moravské metropole, školní léta, životní úspěchy i neúspěchy nebo také zkušenosti s nerovným přístupem či diskriminací. „Manuša of Cejl ukazuje, že Cejl není ponurý a špinavý, ale je zde plno života a barev,“ uvedla Anna Kupcová z organizace Ratolest Brno.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto romea.cz

Štítky Romové, Muzeum romské kultury, oslavy, Mezinárodní den Romů, slavnost, Cejl, Brno, Evropa, Jana Horváthová, narozeniny, muzeum, výstava, Bronx

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum romské kultury slaví třicáté narozeniny, chystá virtuální oslavu i procházku po Cejlu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.