Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rudolf Hošna se vrátí do Brna a potká se s Berdychem

Rudolfa Hošnu, ve své době velmi známého brněnského podnikatele si pro námět své divadelní hry vzali tvůrci divadelního souboru 3+ KK. V nově opraveném sklepním prostoru Divalda Koráb v Jánské ulici nyní pod vedením režiséra Adama Steinbauera zkoušejí inscenaci, kterou nazvali Král kovodžínoviny aneb Vzestup a pád brněnského Gatsbyho

Představení, ve kterém bude zcela jasné, že se jedná skutečně o kontroverzního podnikatele, který je nyní slovenským občanem, žije v Bratislavě, kde stojí za provozem hudebního klubu je podle režiséra připravováno jak pro jevištní scénu, tak pro internetové představení.

Vycházeli jsme z toho, že Rudolf Hošna, který se stal známým už jako velmi mladý byl  jakýmsi podnikatelským symbolem divokých devadesátých let. Naše představení si však nechce dělat legraci ani z něj, ani z této doby i když vtipní být chceme. Nemá to být ani dokument, ale spíše budeme používat především autorskou licenci. V ději se například Hošna setká s Berdychem, což je samozřejmě reálně nesmysl,“ uvedl režisér Adam Steinbauer. 

Divadelní zkouška souboru 3+ KK

Divadelní zkouška souboru 3+ KK

S Hošnou se nespojili

Steinbaur potvrdil, že Hošnu v představení by měl nejen každý divák poznat, ale bude v něm i zmiňován. „S panem Hošnou jsme se snažili spojit, aby nám řekl svůj názor, ale nepovedlo se nám to. Autorský záměr jsme tedy projednávali i s právníkem, podle kterého bychom neměli mít v případě žaloby žádné problémy,“ doplnil. Jak vysvětlil, dobu, o které inscenace je i Hošnovy aktivity čerpali tvůrci spolu s dramaturgem Liborem Brzobohatým především z dostupných internetových informací. 

Hošna s obrazem proslulého malíře Libora Vojkůvky, jehož byl zpočátku mecenášem. Díky tomu je také brno jediným městem, kde je k vidění Vojkůvkovo sgrafity na domě proti Sukově ulici.

Hošna s obrazem proslulého malíře Libora Vojkůvky, jehož byl zpočátku mecenášem. Díky tomu je také Brno jediným městem, kde je k vidění Vojkůvkovo sgrafity na domě proti Sukově ulici.

Brno plné celebrit

V uměleckých narážkách by se také měly objevit informace které byly pro dobu tehdejšího Brna téměř nevídané.  Hošnu navštěvovaly takové už tehdy známé osobnosti, jako byla Helena Růžičková Pavel Habera, k vidění byl se Štaidlem i Bartošovou a mnoha dalšími. Do města také dokázal jako provozovatel postupně několika hudebních klubů přivést jako první řadu hudebních legend. Domácích i zahraničních. J.A.R. Dana Bártu, jazzmana Maceo Parkera a řadu jiných. Produkoval snímek kritikou ztrhaný, nicméně stále reprízovaný film Trhala fialky dynamitem, ve kterém se dokonce na moment sám objeví, na chvíli se stal i majitelem Pragokoncertu.

Hošna při natáčení filmu Trhala fialky dynamitem v čele s Helenou Růžičkovou

Hošna při natáčení filmu Trhala fialky dynamitem v čele s Helenou Růžičkovou.

Neslavný konec

Jako podnikatel se Hošna nejprve proslavil již zhruba ve třiadvaceti létech, kdy přišel se svou sestrou Miriam na trh s materiálem kovodžínovina a poté neslavně na konci své české podnikatelské kariéry.  To byl tento původem brněnský kulisák a vekslák na základě eurozatykače za podvod v ČR na Slovensku zatčen. Následně si v Bratislavě i v Kuřimi odseděl přes čtyři roky. V producentské hudební branži, kde už mnohokrát prokázal skvělý čich na dobrou muziku působí i v Bratislavě, kde zakotvil, i v současnosti. Zda se přijede na hru, pro kterou byl inspirací podívat, zatím není jasné.

Rudolf Hošna je spojován především se zdevastovaným domem v Pisárecké ulici. Původně však žil v domě o zastávku níže na rozcestí Pisírecké a Antonína Procházky. A právě tam také vyzdobil starý autobus, který si ve filmu Trhala fialky dynamitem svými obrázky světově proslulý malíř Libor Vojkůvka, jehož byl Hošna zpočátku mecenášem. Díky tomu je také brno jediným městem, kde je k vidění Vojkůvkovo sgrafity na domě proti Sukově ulici.

Rudolf Hošna je spojován především se zdevastovaným domem v Pisárecké ulici. Původně však žil v domě o zastávku níže na rozcestí Pisárecké a Antonína Procházky. A právě tam také vyzdobil starý autobus, který si ve filmu Trhala fialky dynamitem svými obrázky světově proslulý malíř Libor Vojkůvka, jehož byl Hošna zpočátku mecenášem.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv autora,

Štítky Hošna, Brno, Divadlo, 3KK, Devadesátky, představení, režisér, Bratislava, film, dům, Helena Růžičková, Libor Vojkůvka, divadelní soubor, Maceo Parker, Antonín Procházka, Dan Bárta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olga Berankova

procmse tentodum, ktery je na zbouranim neodstranim

Středa, 30. listopadu 2022, 09:47Odpovědět

Rudolf Hošna se vrátí do Brna a potká se s Berdychem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.