Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Divadla věří, že sezona neskončila. Spoléhají na kompenzace, některá jsou však na nule

Divadla po celé republice zažívají nedobrovolné prázdniny, alespoň co se představení před diváky týká. S finančními ztrátami se každé z nich vypořádává po svém, společně se však nevzdávají a doufají, že herci co nejdříve vrátí na divadelní prkna.

Brněnská divadla jsou už od loňského září bez diváků. I přes to ale jejich osazenstva nezahálí, zkoušejí nové tituly a netrpělivě vyčkávají, kdy znovu potěší veřejnost. Na rozvolnění opatření netrpělivě čekají v Městském divadle Brno (MdB). „Předevčírem vyšla v Německu tabulka Institutu Hermanna Rietschela o rizicích nákazy covidem-19 v různých prostorách, kde jako nejbezpečnější ze všech možných aktivit uvádějí návštěvu divadla a muzea,“ sdělil ředitel MdB Stanislav Moša jeden z důvodů, proč návštěva divadel není v době pandemie až tak riskantní.

Ztráty divadla zatím pokrývá stát z Programu na podporu profesionálních divadel. „Předpokládáme, že pokud budou platit jakákoliv omezení, budou ze státní úrovně uplatňovány kompenzace. Finanční ztráty nejsou to nejhorší, co může naši společnost potkat. Vidíme to na dětech a jejich rostoucí frustraci z nemožnosti běžných kontaktů a stejně nebezpečné je i to, že lidé nemohou přijímat živá umění. To je cesta do pekel,“ doplnil Moša. V MdB připravují v rozvolněném tempu nové inscenace a před diváky by se chtěli postavit ještě tuto sezonu.

Vyhlíží léto

Trn z paty by divadlům mohly vytrhnout jejich letní scény. Výhradně na nich plánují od června hrát v Divadle Bolka Polívky. „Zájem o představení je, ale řada diváků vyčkává na vývoj epidemiologické situace. Příjmy máme nulové. Snížili jsme režijní náklady na minimum a zbývající část finančně kryjeme z úspor,“ objasnil za divadlo Michal Adamík.

I v Divadle Bolka Polívky stále věří, že se před diváky do prázdnin ještě postaví. „Máme pro diváky na tuto sezonu připravené dvě premiéry. Komedii S láskou Mary v hlavní roli s Veronikou Žilkovou a one woman show Anny Polívkové Proslov,“ dodal Adamík. Kdyby se divadla již neotevřela, první zmiňovanou hru by divadlo uvedlo na letní scéně, druhou pak zkraje nové sezony.

Jsme na nule

Národní divadlo Brno (NdB) diváky pod střechy svých kamenných divadel letos nepozve. „Myslím, že celá společnost netouží po ničem jiném, než abychom zase mohli žít v pravidelném a přirozeném řádu věcí. K tomu patří i letní dovolená, cestování, pobyt v přírodě. Přestože jsou divadla zavřená, všichni v NdB naplno pracují,“ řekl ředitel NdB Martin Glaser.

Navzdory výpadku tržeb v řádu desítek milionů si NdB nenese do nového roku ztrátu. „Z čistě ekonomického hlediska skončilo naše hospodaření tak jak má, tedy na nule. Budeme se snažit, aby to podobně dopadlo i letos. Od loňského jara jsme chystali další úsporná opatření, bohužel, včetně propouštění a rušení plánovaných premiér,“ dodal Glaser. Jediným příjmem NdB je v současnosti příspěvek zřizovatele, tedy města Brna.

Nejhorší je nejistota

Zda se uskuteční plánované premiéry netuší ani v divadle Husa na Provázku. Pořád zkouší tituly podle plánu, který vznikl na jaře loňského roku, a doufají, že nové hry stihnou divákům do prázdnin předvést. Při nejmenším mají v programu zahrát na své venkovní scéně – provázek.dvůr. Již loni tam úspěšně uvedli inscenaci Gadžové jdou do nebe, byť byla původně plánována pro velký sál. Představení má tedy dvě verze.

Podobně by chtěli uchopit i hru režijního dua Petr Erbes - Boris Jedinák. „Současně zřejmě i letos uděláme venkovní přehlídku nazvanou Provázek.open, která na provázek.dvůr zve mimo divadelních představení také různé spřátelené kapely a hosty,“ objasnila mluvčí divadla Alžběta Nagyová. Husa na provázku jakožto příspěvková organizace dostává od zřizovatele příspěvky na činnost a čerpá i dotace od Ministerstva kultury.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Divadla, Kultura, Brno, Herci, divadlo, představení, Městské divadlo Brno, Stanislav Moša, premiéra, Bolek Polívka, Martin Glaser, Divadlo Husa na provázku, Německo, Veronika Žilková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadla věří, že sezona neskončila. Spoléhají na kompenzace, některá jsou však na nule  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.