Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krumův komiksový Vinnetou, Rychlé Šípy nebo Tarzan jsou k vidění na Špilberku

Vánoční výstava na Špilberku letos lidem připomene výtvarníka Gustava Kruma, který návštěvníky doslova vtáhne do světa rytířů, dobrodruhů, indiánů a kovbojů. Díky ilustracím známých mayovek a foglarovek se Krum dostal do podvědomí dětí i dospělých již v šedesátých letech. Výstava bude kvůli podzimní uzavírce hradu dostupná až do února 2021.

Výtvarný projev Gustava Krumabyl u nás ve své době inovativní. Předešlí tvůrci pojímali ilustrace spíše jako zmenšené malby, ale Krum začal pracovat s kresebnou zkratkou. Obrysy pouze načrtával, čímž v divákovi vyvolával iluzi objemu. K tomu přidal strukturu dynamických šraf, jež vytvářely dojem pohybů a dramatičnosti,“ vysvětluje kurátor výstavy Robert Janás z Oddělení dějin umění Muzea města Brna. 

Dvorní malíř Foglarovek

Krum začal ilustrovat knihy s válečnou tématikou už v padesátých letech, později se však přiklonil spíše k dětské literatuře. V šedesátých letech stál u počátků komiksu v Česku v časopisech jako Ohníček, Pionýrská stezka nebo Zápisník. 

Ikonickou podobu komiksového Vinnetoua nebo Tarzana tehdy vytvořil právě Gustav Krum,“ říká Janás. Na konci šedesátých let už Kruma znaly všechny děti i mládež jako dvorního ilustrátora Jaroslava Foglara a v sedmdesátých letech vytvořil obrázky k ikonickým dílům Karla Maye. Ve výstavě jsou k vidění ilustrace známých knih, ale i rarity – například ilustrace k románu Děti jeskyň, který knižně nikdy nevyšel.

Známý u nás i v zahraničí

Krum nebyl známý pouze českým čtenářům. Prosadil se také v Německu díky ilustracím k příběhům Karla Maye a dalším knihám s rytířskou tematikou. V sousedním Německu měl Krum dokonce samostatnou výstavu. Největší výstavy se česká veřejnost dočká až teď.

Na Špilberku návštěvníci uvidí dosud nejrozsáhlejší průřez dílem Gustava Kruma – vystaveno je zde téměř 300 originálů. Expozice osloví dospělé i děti. Ty v ní najdou hravou stezku s úkoly, námořnické kormidlo nebo indiánské ohniště a zakusí tak atmosféru Divokého západu i rozbouřeného moře.

Dobrodružství nebylo Gustavu Krumovi cizí. „Pocházel z Jihlavy a po otci měl německou národnost. Za války byl proto odveden do Wehrmachtu a bojoval na východní frontě. Tam ale přeběhl na druhou stranu a s Rudou armádou v československé jednotce bojoval u Dukly. Dokonce strávil 2 roky v zajateckém táboře. Když později v 25 letech nastupoval na Akademii výtvarných umění, měl za sebou tak dobrodružné zážitky, o jakých se jeho spolužákům mohlo nechat jen zdát,“vypráví kurátor Janás.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Špilberk, umění, komiks, výstava, ilustrace, Gustav Krum, Tarzan, Vinnetou, Rychlé šípy, Robert Janás, kniha, Karel May, hrad, rytíř, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumův komiksový Vinnetou, Rychlé Šípy nebo Tarzan jsou k vidění na Špilberku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.