Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně od příštího roku doplní nová dominanta v podobě mraku

Nově vznikající konstrukce na nádvoří muzea prozatím připomíná pouťovou atrakci. Návštěvníkům se interaktivní konstrukce s názvem „Mrak“ představí v plné kráse v polovině příštího roku. Autorem díla je architekt Marek Jan Štěpán s kolegy.

Uměleckoprůmyslové muzeum na Husově ulici prochází rekonstrukcí, během které se obmění samotný interiér muzea i s terasou. Přibude také nová expozice, která se zaměří na současnost a budoucnost designu. Nová designovka, která bude reagovat na dění v muzeu se tak stane novým srdcem galerie.

Také vstup do muzea ze strany hradebního okruhu se dočká obměny a nově je navržen ze strany městského centra v rámci lepšího zpřístupnění muzea.

„Termín dokončení je jaro příštího roku, jelikož otevření Uměleckoprůmyslového muzea by mělo podle dosavadních plánů proběhnout v červnu roku 2021. Finanční náklady prozatím veřejnosti neuvádíme,“ sdělila mluvčí Moravské galerie Daniela Křižanová.

Levitující oblak nebude žádný drobek

Oblak je navržený jako pneumatický polštář s plochou o velikosti 300 metrů čverečních s vnitřním přetlakem o 2 vrstvách z matné ETFE fólie. Celá konstrukce pak bude zajištěna nerezovými lany. Uvnitř mraku bude následně zavěšena síť několika tisíc LED diod a světelná show bude také doplněna ozvučením.

Síť diod umožní promítání zevnitř a interaktivně bude zrcadlit dění v budově. Za pomoci zvuků a světel může oblak reagovat na společenskou akci, ale také se může stát plochou pro umělecké vystoupení. Mrak tak bude reagovat na pohyb, zvuk anebo čas, ale také poslouží jako ochrana proti dešti.

Autoři svou inspiraci hledali v českém výtvarném umění, dílech surrealistů, v současné tvorbě, ale také v mracích malíře Josefa Šímy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto atelier-stepan, | Zdroj atelier-stepan.cz

Štítky Brno, Uměleckoprůmyslové muzeum, Mrak, oblak, expozice, muzeum, Marek Jan Štěpán, krása, nádvoří, pouťová atrakce, Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně, Josef Šíma, Místodržitelský palác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně od příštího roku doplní nová dominanta v podobě mraku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.