Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pojďme si připomenout architektonické krásy Brna v rámci Dnů architektury

První říjnový týden je tady a s ním také tradiční festival Den architektury, díky kterému mají lidé jedinečnou příležitost prozkoumat architektonické skvosty Brna a nahlédnout pod pokličku jak stavbám novým a známým, tak těm běžně zraku skrytým.

Dnešním dnem odstartoval jubilejní desátý ročník festivalu Den architektury. Festival se snaží představit široké veřejnosti nový pohled na architekturu, která nás obklopuje. Moderní architektura i historické, známé i ty méně známe budovy či celé osady budou od 1. do 7. října centrem pozornosti v mnoha českých i slovenských městech. Na seznamu těch českých nechybí samozřejmě ani Brno. 

Brněnský Den architektury připomene osobnost Adolfa Loose, kde bude možné se vydat po stopách slavného architekta, včetně Bauerova zámečku, jediného dochovaného díla v Brně.  Dále cesta brněnské části festivalu povede do „Bílého domu“ z poloviny 70. let, nad jehož budoucností se vznášejí otazníky, i do bývalé dělnické kolonie Divišovy čtvrti, tzv. brněnské Šanghaje. 

Projekt nabízí architektonické procházky, cyklovyjížďky, exkurze s výkladem, ale také diskuze či přednášky. „Program festivalu Den architektury je od roku 2001 založen na procházkách pro omezenou skupinu lidí a akce se konají převážně venku, proto věříme, že se letošní ročník uskuteční v plánovaném rozsahu. Samozřejmě budeme respektovat veškerá bezpečnostní opatření a věříme, že letošní ročník bude důstojnou oslavou deseti let našeho festivalu,“ říká ředitelka a zakladatelka festivalu Den architektury Marcela Steinbachová. 

Děti se na akci nudit také nebudou. Speciálně pro ně je totiž připraveno spoustu různých workshopů. V Brně se mohou těšit například na workshopy s názvem Minimum, kde se děti dozvědí více o bydlení v různých dobách a koutech světa.

„Letos jsem začal studovat architekturu na univerzitě v Brně. Tohle odvětví mě tedy opravdu zajímá a jsem moc rád, že mezi městy zapojenými v tomto projektu je také Brno. Právě tady je podle mě tolik úžasných míst, které stojí za to vidět,“ řekl student Christos Vlachopulos, který se účastnil dnešní přednášky architekta Petra Pelčáka v rámci festivalu.

Každý rok je součástí festivalu také festival Film a architektura. Letos s podtitulem Skryté příběhy. Reflektuje aktuální témata a fenomény, jako je například problematika dostupného bydlení nebo architekturu citlivou k životnímu a komunitnímu prostředí. Nabídne filmy o architektkách a navazující debaty s výraznými ženami v architektuře či uvede výjimečný projekt věnující se propojování architektury a hudby.

Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz  a www.filmarchitektura.cz .

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Flickr.com

Štítky Den architektury, Adolf Loose, architektura, festival, Brno, krása, projekt, Adolf Loos, Petr Pelčák, Marcela Steinbachová, Bílý dům, Bauerův zámeček, Šanghaj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pojďme si připomenout architektonické krásy Brna v rámci Dnů architektury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.