Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

S podzimní mlhou přichází Klekání. Hororové večerníčky se vrací do vašich sluchátek

S podcasty se v Česku roztrhl pytel. Ať už se jedná o rozhovory nebo rozebírání naučných témat, v našem rybníčku jsou stále populárnější. V sobotu 26. září odstartovala už druhá série tajemného podcastu Klekání. Série hororových pohádek pro dospělé přichází s podzimem s novými vzrušujícími příběhy, ze kterých vám naskočí husí kůže. Do sluchátek si tak můžete pustit sci-fi, fantasy i povídky z českého folklóru.

Loni na podzim se trojice tvůrců Václav Urbánek, Kristýna Hladíková a Tomáš Sobel pustili do projektu Klekání. Rozjet Klekání se zrodilo v hlavě Tomáše Sobela poté, co mu fanoušci dosavadních vzdělávacích podcastů Vaše jméno je Vaše značka navrhli namluvit audioknihu. Vznikl tak projekt, který vám vykouzlí během několika minut husí kůži za krkem. Pětice strašidelných povídek je totiž doprovázena atmosférickou hudbou i strašidelnými zvuky, díky nimž se zážitek z poslechu posouvá do zcela jiných rozměrů, než by dokázaly klasické audioknihy či rozhlasové hry.

„Chtěl jsem lidem ukázat že podcasty nejsou jen o rozhovorech ale můžou mít formu i rozhlasových her nebo audioknížek. Tak se každý rok učím jak zlepšit svoje schopnosti a udělat něco lepšího než v předchozí epizodě.“ líčí svůj nápad vytvářet večerníčky pro dospělé Tomáš Sobel. 

Klekání přichází i s tímto podzimem

Letos se autoři pro velký úspěch rozhodli v hororovém povídání do sluchátek pokračovat. Audiopříběhy, ideální na poslech v upršené podzimní večery, doplňují také ilustrace známých českých ilustrátorů. Tento rok se do projektu zapojili i kreslíři ze Slovenska, aby doladili příjemně děsivou atmosféru, která je na deštivé počasí jako dělaná.

Od 26. září až do 31. října se tak posluchači dočkají dalších pěti fantastických dílů, kdy poslední pátý vychází zrovna na Halloween a první už najdete na Spotify, webu Klekání, iTunes i v dalších podcastových aplikacích. Živé kultury sice ubývá, ta online ale přichází se stále novými způsoby, jak své diváky i posluchače zabavit. 

Pět tajuplných epizod doplní speciály i ilustrace

Stejně jako loni, i letos chystají autoři i tři speciální tématické epizody. Posledně se děsivé pohádky týkaly Vánoc, Nového roku a příchodu jara. Pro druhou řadu ale k sobě přibrali autoři přibrali psaveckou posilu Alžbětu Švarcovou, aby dosáhli ještě pestřejšího obsahu. Za uplynulý rok si projekt stihl vybudovat vcelku pevnou základnu posluchačů, kteří mají pro strach uděláno. Jen na populární platformě Spotify si první sérii Klekání zkusilo poslechnout přes 12 tisíc lidí s průměrným počtem 5000 poslechů na jednu epizodu. A i když se může zdát, že aktuální sistuace ve společnosti moc hororovým příběhům nenahrává, opak je pravdou. 

„Nedávno vydaná americká studie dokonce ukazuje, že hororoví fanoušci obecně zvládají krizové situace (včetně například právě pobytu v karanténě či jiných situací vzešlých z nastalé pandemie) podstatně lépe a s rozvážnějším přístupem než lidé, kteří podobnou lásku k hororu nesdílejí.“ popisuje Tomáš Sobel. „Svět kolem nás je čím dál strašidelnější místo, tak se proti němu obrňte z bezpečí vašich sluchátek.“​ dodává Václav Urbánek. 

Pořiďte si domů originální ilustrovaný plakát a podpořte tvůrce

Ačkoli se tvůrci projektu Klekání věnují ve svém volném čase, je možné podpořit jak psavce, tak i ilustrátory, mezi které patří například Lucy Sobelová, Jan Slakinglizard Gruml, Ivan yvanS Svárovský, Vojtěch Velický, Martin Hanschild nebo Michael Petrus. Každou ilustraci totiž lze zakoupit i jako plakát. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto klekání.cz

Štítky horor, klekání, podcast, Sobel, Hladíková, Urbánek, ilustrace, sluchátka, projekt, podzim, Česko, Zdenka Hásková, Spotify, Halloween, Michael Petrus, kůže, povídka, pohádka, rozhovor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S podzimní mlhou přichází Klekání. Hororové večerníčky se vrací do vašich sluchátek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.