Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Filmovka v Hradišti jen pro akreditované, program zve na předpremiéry filmů

Letní filmová škola (LFŠ), oblíbená letní akce, které se mezi místními neřekne jinak než Filmovka, letos ustupuje koronaviru. Organizátoři odsunuli její začátek až na 7. srpna a místo běžných deseti dní potrvá jen šest. I tak ale nabídne spoustu lákavého z filmu i kultury. Jen s jednou výraznou změnou - registrace je nově potřeba i na doprovodné akce.

Filmovka se těší dlouhé tradici, v srdci jižní Moravy má své místo už čtyřicet šest let. Letošní ročník je pokračováním tematického cyklu „Film všemi smysly“. Na plakátech tak návštěvníci uvidí symbol oka, zatímco loni to byla pusa. Program organizátoři dělí mezi tři hlavní bloky, Historii, Současnost a Česko/Slovensko. Ty postupně nabídnou snímky z dob minulých, současné produkce i od tuzemských autorů.

„Filmovka je tradičním místem, kde se uvádí nové české filmy v předpremiérách,“ přiblížil mluvčí LFŠ Libor Galia. Fanoušci se mohou těšit na festivalovou premiéru filmu Havel a světovou premiéru Krajiny ve stínu. Na slavnostní promítnutí obou snímků dorazí i celá delegace k filmu. Nouze nebude ani o vážené hosty, dorazí mimo jiné herečka Hanna Schygullová, filmař Bohdan Karásek nebo scénárista Vladimír Körner.

Veřejnost má smůlu

Ředitelka školy Radana Korená podle Rozhlasu Zlín uvedla, že se letos nebudou konat žádné akce, „na které by měla volný přístup veřejnost.“ Návštěvníci tak přijdou například o oblíbené venkovní promítání. Na hlavním hradišťském náměstí bylo zvykem vyvěsit plátno a promítat film pod širým nebem, na který diváci koukali z dek a polštářů, které si přinesli.

Zbytek programu, který byl dříve volně přístupný, nyní podléhá „Off program“ Akreditaci. Za padesát korun získá zájemce vstup na jindy bezplatné výstavy a vernisáže, stany České televize, Rozhlasu nebo Respektu, nebo třeba do dvou letních kin.

Podle mluvčího je akreditace nutnou podmínkou, která vzešla z jednání města s místní hygienou. Poplatek je pak symbolický. „Spíš než o zpoplatnění jde o zpřístupnění festivalu místním, kterým stačí vstup na odborný a doprovodný program,“ vysvětluje. Pokud bude příští rok epidemiologická situace v pořádku, vrátí se dle jeho slov opět vstup zdarma.

Smrt kulturního ruchu?

Richard Janoušek provozuje kavárnu přímo na hlavním hradišťském náměstí. Má za to, že nově zavedená nutnost akreditace návštěvnost LFŠ neovlivní. „Od počátku je škola primárně pro akreditované,“ myslí si tamní podnikatel.

Do kavárny během festivalu filmu míří podstatně více lidí než jindy. „Obvykle za dobu trvání filmovky obsloužíme asi trojnásobek hostů,“ upřesňuje počty lačných zákazníků. Odlivu návštěvníků se nebojí, vzhledem k omezení jiných akcí čeká spíše velký zájem. Ostatní to ale mohou mít jinak. „Řady podniků se dotkne zejména omezení produkcí pro veřejnost,“ přiznává Janoušek.

Ani místní studentka Kateřina Čápková nepovažuje akreditační změny za problém. „Některé návštěvníky to zajisté odradí. I když to není žádná překážka a člověk, co má zájem, si 50 korun najde,“ uvažuje Čápková. Na akci chodí pravidelně už od roku 2012 a ani jednou si nenechala ujít promítání na náměstí. Podle ní bylo ikonickou součástí Školy, že oni letos přijde ji přirozeně mrzí. „Letošní LFŠ bude zkrátka o něco chudší. Jsem ale ráda, že si organizátoři uvědomují momentální rizikovou situaci,“ hodnotí studentka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto LFŠ / Facebook

Štítky Letní filmová škola, Uherské hradiště, kultura, film, Hanna Schygulla, Česko, Slovensko, Vladimír Körner, Radana Korená, Bohdan Karásek, Jihomoravský kraj, Česká televize, Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Filmovka v Hradišti jen pro akreditované, program zve na předpremiéry filmů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.