Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Bude Brno Evropským městem kultury? Přípravy pozastavil koronavirus

Přípravy Brna na soutěž Evropské město kultury 2028 přerušila pandemie covid-19, teď se přípravy pozvolna rozbíhají. „Ještě letos bychom rádi zrealizovali nějaký menší projekt v souvislosti s chystanou kandidaturou a posbírali argumenty, proč se do soutěže zapojit," uvedl brněnský radní pro kulturu Marek Fišer. Kandidaturu Brno oznámilo loni v březnu. Účast zvažuje také Liberec.

Účast v soutěži je šancí, jak do Brna nalákat kvalitní turisty

Kvůli kandidatuře města v soutěži Evropské město kultury 2028 se brněnský magistrátní odbor kultury v minulém roce rozšířil o oddělení koncepce a rozvoje. Doteď se ale jeho zaměstnanci naplno věnovali snaze zmírnit dopad koronaviru na místní kulturu. „Přípravy na kandidaturu se nyní pozvolna obnovují. Ještě letos bychom rádi zrealizovali nějaký menší projekt v souvislosti s chystanou kandidaturou a posbírali argumenty, proč se do soutěže zapojit," sdělil brněnský radní pro kulturu Marek Fišer. O tom, zda se Brno nakonec skutečně do soutěže přihlásí rozhodou zastupitelé v příštím roce.

"Z mého pohledu je účast v soutěži nejen šance jak na Brno upozornit v mezinárodním měřítku a nalákat sem kvalitní turisty, ale také si udělat vlastní analýzu toho, co se v Brně daří a nedaří a vypilovat případné rezervy a přeměnit je v příležitosti," dodal Fišer. 

Nárůst tržeb a pracovních míst v regionu

Města, která v minulosti titul získala, zaznamenala stabilní nárůst počtu turistů. Titul má dopad jak na nárůst tržeb v místních podnicích, tak na celkový počet pracovních míst v regionu, což je viditelné na příkladu Plzně, která titul získala před pěti lety. „Celková útrata návštěvníků akcí v souvislosti s projektem Plzeň 2015 byla přes pět set šedesát milionů korun, z čehož zhruba polovinu utratili Plzeňané, asi třetinu návštěvníci z jiných českých měst a zbytek zahraniční turisti," uvedl dříve Jiří Suchánek, ředitel organizace Plzeň 2015.

Liberec s kandidaturou stále váhá

Brno v soutěži zatím nemá české vyzyvatele. Liberec s kandidaturou stále váhá. O podání přihlášky bude město rozhodovat teprve po zveřejnění výzvy ministerstvem kultury v příštím roce. „Aktuálně pokračujeme na tvorbě strategie kultury a souvisejících dokumentů potřebných k podání přihlášky," sdělil náměstek libereckého primátora Ivan Langr.

Ostrava o titul usilovat nebude

Naopak Ostrava o titul usilovat nebude. „Po zvážení všech plusů a mínusů jsme dospěli k závěru, že Ostrava kandidaturu ani titul nezbytně nutně nepotřebuje. Náš čas, energii a v konečném důsledku i peníze chceme věnovat již schváleným projektům jako je například vybudování nového koncertního sálu," řekl včera na tiskové konferenci ostravský primátor Tomáš Macura. 

Jeden a půl milionu eur pro vítěze

Soutěž Evropské hlavní město kultury je projektem Evropské unie, jehož posláním je sblížení evropských národů. Ocenění uděluje Rada ministrů kultury na dobu jednoho roku. Vítěz soutěže obdrží jako cenu jeden a půl milionu eur a titul Evropské hlavní město kultury k užívání na dobu neurčitou. Termín pro podání přihlášek je do konce roku 2022. Kromě Plzně obdržela titul i Praha, a to v roce 2000. Evropskými hlavními městy kultury pro letošní rok jsou Galway v Irsku a chorvatský přístav Rijeka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ilustrační foto, Festival Encounter

Štítky Brno, Ostrava, Liberec, Evropské město kultury, kampaň, kultura, soutěž, Evropa, koronavirus, COVID-19, Plzeň, Evropská unie, Ivan Langer, Jiří Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude Brno Evropským městem kultury? Přípravy pozastavil koronavirus  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.