Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Hudba, tanec, divadlo. ProArt Festival včera odstartoval program v Brně

Multižánrový art workshop festival, který se tradičně koná ve čtyřech českých historických městech, začal včera svůj program také v Brně. Sedmnáctý ročník akce nabídne po celý týden návštěvníkům lekce z mnoha oborů.

ProART Festival nabízí zájemcům možnost zdokonalit se v nejrůznějších uměleckých disciplínách až do neděle 19. července v prostorech Místodržitelského paláce a budovy Národního divadla. Letošním tématem akce je ‚Plaveme v tom s vámi... zůstaňte vy s námi..‘. „Kurzů se obvykle účastní kolem dvou set lidí, letos to bude i více, zájem je veliký. Večerní program však bude komornější,“ popsal ředitel Martin Dvořák.

Několik uměleckých workshopů denně

Významnou součástí akce jsou semináře, které nabízí profesionálům i široké veřejnosti praktické lekce v nejrůznějších uměleckých oborech. Workshop o herecké svobodě bude mít režisér Štěpán Pácl. „Nejvíce mě baví spolupráce s herci. Je to nádhera, když se podaří uskutečnit skvělý režijní nápad nebo udělat pěkné světelné nálady, ale pokud se nedaří spolupráce s herci, nic to neznamená,“ řekl. Kurzy se konají v průběhu celého dne a jsou odstupňovány podle obtížnosti.

Moderní tanec a street jazz bude zájemce vyučovat Lenka Qaša Kvasnicová. „Učím hodně stylů a každý z nich je mojí výpovědí. Je to jako umět mluvit několika jazyky. Tanec je ventil i způsob, jak v sobě spoustu věcí transformovat,“ vysvětlila. Další ze seminářů, zaměřený na hereckou improvizaci, povede herec Roman Blumaier. „Inspirace leží všude. V tramvaji, v literatuře, na návštěvě u rodičů. Stačí se dívat, vnímat a pamatovat si,“ vyjmenoval. Kromě herectví a tance se mohou návštěvníci více naučit i o zpěvu, fotografii, hudbě nebo kreativním psaní.

Komornější večerní program

Druhou částí festivalu je večerní program, v rámci kterého se představují aktivně činní umělci. Ukazují svůj repertoár a zvou si i další hosty v koncertních, divadelních nebo tanečních představeních. Letos tak návštěvníci uvidí například Daniele Hůlku, operní koncert Markéty Cukrové, nebo mohou společně s Václavem Vydrou zavzpomínat na herečku Danu Medřickou.

O akci se dlouho zajímá Jana Repelová. „Mám na ní ráda přátelskou atmosféru, jak ze strany organizátorů a vyučujících, tak mezi účastníky – spousta z nich jsou už známé tváře, které se každoročně vracejí,“ pochválila. Letos se chystá zúčastnit tanečního workshopu GAGA s Natašou Novotnou. „Zajímavá pro mě byla jak taneční technika nebo spíš přístup, tak lektorka, kterou znám jako výbornou tanečnici předního českého souboru 420 People,“ dodala Repelová.

Festival se poprvé konal v roce 2004 v Praze. O rok později rozšířil svoji působnost do Brna. Několik let se uskutečnil také ve Valticích nebo Liberci. V roce 2018 expandoval do Plzně a minulý rok i do Mikulova. Letos má akce za sebou už zastávku v Plzni, po programu v Brně se ještě přesune do Mikulova, a nakonec poprvé také do Jičína.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Viktorinová, Facebook / ProArt, foto: Jan Vrba

Štítky ProART festival, umění, hudba, divadlo, tanec, herectví, Brno, herec, festival, Martin Dvořák, Národní divadlo v Praze, Štěpán Pácl, Václav Vydra, Dana Medřická, Nataša Novotná, Markéta Cukrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudba, tanec, divadlo. ProArt Festival včera odstartoval program v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.